Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Trenutna kriza ni le zdravstvena, ampak tudi gospodarska

Po besedah predstojnica Kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa še vedno preveč organizacij ne dovoli dela od doma.
Metoda Dodič Fikfak je podjetja pozvala k organizaciji dela od doma. FOTO: Leon Vidic/Delo
Metoda Dodič Fikfak je podjetja pozvala k organizaciji dela od doma. FOTO: Leon Vidic/Delo
S. S.
18. 11. 2020 | 10:55
18. 11. 2020 | 12:16
6:16
Trenutna kriza ni le zdravstvena, ampak tudi gospodarska, je uvodoma poudaril vladni govorec Jelko Kacin. Ključno je, da vse dejavnosti v celoti in vedno spoštujejo preventivne in samozaščitne ukrepe, je nadaljeval.

Predstojnica Kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa Metoda Dodič Fikfak je poudarila, da številke in grafi kažejo, da »ali ne znamo, ali ne želimo, ali nočemo upoštevati pravil, ki jih od nas zahteva virus«.



»Gospodu Virusu je vseeno, kaj napiše in kdo napiše peticijo proti njegovemu obnašanju. Na to je neobčutljiv. Virus sem personalizirala zato, ker bomo morali sprejeti oblike obnašanja, da ga bomo lahko premagali. Številke kažejo, da tega ne počnemo.«

Naštela je nekaj številk okuženih v zadnjem tednu, ki jih je zaznal NIJZ: 145 prodajalcev, 68 zdravnikov, 300 zdravstvenih delavcev, 50 kuharjev, 44 policistov. 

Pozvala je, naj se čim več dela seli na dom. Po njenih besedah še vedno preveč organizacij ne dovoli dela od doma. Tam lahko delajo tudi okuženi delavci, ki ne zbolijo. Vsekakor taka oseba ni zaželena v organizaciji. Skrbijo jo tudi vodilni delavci. »Ti me skrbijo, da se sami premalo ščitijo, težko pa si tudi predstavljam, da nekdo, ki ne zaščiti sebe, lahko poskrbi, da bodo zaščiteni delavci, da bo proizvodnja nemoteno tekla.«

Ministrstva in druge pristojne organizacije je še pozvala, naj pripravijo ustrezne protokole za hitre antigenske teste. »Naj se pove, kateri so ti testi, kdo lahko to izvaja, da bodo lahko to nato počeli tudi delodajalci. Torej ne tako, kot mislijo sami, da je prav, saj lahko tako naredijo napake in škodo.«


Pazljivo pri ukrepih


Dušan Olaj iz podjetja Duol, ki je član strokovne skupine za pripravo protikoronskih ukrepov, je poudaril, da je covid-19 stoodstotno okužil slovensko gospodarstvo. »Vseskozi je bilo naše glavno vodilo, da peljemo ukrepe smiselno naprej od protikoronskega paketa ena do protikoronskega paketa šest. Temu bo sledil še sedmi in verjetno tudi osmi paket.« Olaj je povedal, da svetovalna skupina na podlagi stanja v gospodarstvu in izkušenj drugih držav pripravi predloge za zaščito gospodarstva in zaposlenih. Vse, kar počne ta vlada, počnejo tudi druge vlade, je dejal. 

​Jure Knez (Dewesoft), prav tako član strokovne skupine, pa je povedal, da so upali, da bo covid izzvenel kot sars, a je stanje čedalje slabše. Upa, da bo znanost pomagala s cepivom. »Zavedati se moramo, da bo zdravstveni krizi sledila ekonomsko-dolžniška kriza,« je povedal. »Želimo si, da si snamemo maske, da se zabavamo, da potujemo, a zdaj moramo delovati zelo odgovorno. S svojim ravnanjem moramo pomagati zdravstvu.«

»V podjetjih se zavedamo, da moramo delati. Najlažje bi bilo ostati doma in vzeti državno pomoč, a bi padli v še hujši vrtinec, iz katerega ne bi bilo povratka. V podjetju v Trbovljah smo pri sto zaposlenih potrdili deset okužb, ki so vse prišle od zunaj, preprečili smo, da bi se okužbe širile znotraj podjetja. Da se delati, da se živeti s tem, da se ustvarjati.« 

Opozoril je, da so morda kakšni ukrepi kontraproduktivni. Dodal je, da je striženje doma še bolj nevarno kot v salonih. Poudaril je še, da številni gostinci zdaj mirujejo, lahko pa bi pomagali domovom za starejše in kuhali zanje.


Številke


Današnje številke niso spodbudne, je povedal Kacin. Poudaril je, da je bilo včeraj ogromno okužb v domovih za starejše občane (DSO). Včeraj so opravili 6813 testov in potrdili 2013 okužb. Delež pozitivnih je 29,5-odstoten. Kar 312 okužb je bilo potrjenih pri oskrbovancih v DSO, poleg tega tam še 59 zaposlenih. Aktivno okuženih v domovih je tako 2131. »Kar 15 odstotkov včeraj okuženih predstavljajo oskrbovanci DSO, če dodamo še zaposlene, to pokrije že 20 odstotkov na novo okuženih.« Skupno je umrlo 43 oseb, od tega 35 v bolnišnicah. 

Na NIJZ so sprejeli odločitev, da poglobljeno začnejo ugotavljati izvore okužb. »Spoštujte ukrepe. Ko srečate znanca na ulici v mestu ali na vasi, nosite masko in spoštujte fizično razdaljo,« je dodal. Naše zdravstvo je še vedno na zgornji meji zmogljivosti, tudi epidemiološka služba naredi vse, kar zmore. 

»S strahom pričakujejo razvoj dogodkov v prihodnjih desetih, 14 dneh. Vsak izmed nas lahko z doslednim spoštovanjem ukrepov prispeva svoj košček pri premagovanju epidemije. Bodimo solidarni do vseh, ki vsak dan skrbijo in garajo za naše zdravje, za naše dobro pa tudi za vse tiste, ki v trenutnih razmerah ne morejo oziroma ne smejo opravljati svojega dela. Virus obstaja, hitro se širi in čas je, da se vsi začnemo obnašati, kot da smo okuženi,« je opozoril vladni govorec. 



image_alt
Število smrti med okuženimi v Italiji enako kot aprila

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine