Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Danes pričeli uvajati evropsko digitalno potrdilo

Na vladni novinarski konferenci so sodelovali Milan Krek, Bojana Beović, Janez Poklukar in Tjaša Žohar Čretnik.
Cepljenih je 29 odstotkov prebivalstva Slovenije. FOTO: Shamil Zhumatov/Reuters
Cepljenih je 29 odstotkov prebivalstva Slovenije. FOTO: Shamil Zhumatov/Reuters
M. B., A. V.
24. 6. 2021 | 13:55
24. 6. 2021 | 16:04
6:04
Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida-19 so sodelovali minister za zdravje Janez Poklukar, direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek, vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović in direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano Tjaša Žohar Čretnik.

Vlada je na današnji seji sprejela nove odloke. Maske so še vedno obvezne v notranjih prostorih, zunaj pa, kadar ni mogoče vzdrževati varne razdalje. Zbiranje je še vedno omejeno na 50 ljudi. Organizirano zbiranje in shodi so ločeni na tri kategorije: na zbiranje v notranjosti, kjer je maska obvezna, ni pa predpisano število oseb, na zbiranje na prostem do sto ljudi, maske pri tem niso nujne, in shode na prostem, kjer je več kot sto oseb, kjer število ni predpisano, prav tako maske niso obvezne, je pa treba izpolnjevati pogoje PCT, je povzela vladna govorka Maja Bratuša

​Minister za zdravje Janez Poklukar je pojasnil, da je vlada med izjeme pri nošenju maske v zaprtih javnih prostorih umestila tudi govornike, če se v prostoru za vse udeležence izvaja pravilo PCT, vsi v prostoru pa morajo biti od njega oddaljeni vsaj dva metra. Druga sprememba je, da lahko mejo brez karantene prehajajo tudi osebe, ki so cepljenje z dvema različnima cepivoma, je pojasnil minister. Helikopterski prevozi v primeru nujne bolnišnične pomoči se dolgoročno izvajajo kot državna aktivnost, kar je pomemben dokument, meni minister. Bosni in Hercegovini bo Slovenija brezplačno namenila 48.000 odmerkov cepiva AstraZenece.

Posnetek novinarske konference: 

 

Digitalno potrdilo tudi v lekarnah


Z današnjim dnem se uvaja evropsko digitalno potrdilo. Danes je njegovo uvajanje še testno, zaživelo pa bo prihodnji teden, je pojasnil minister, ki meni, da je zaradi tega danes praznik. Potrdilo bo enotno in brezplačno. Obstajalo bo tudi v tiskani obliki. Ni pa potrdilo pogoj za vstop v tujo državo, saj za nekatere države zadostuje že hitri test, te zahteve določa vsaka država članica samostojno, je pojasnil minister. Digitalno potrdilo je mogoče brezplačno pridobiti prek portala zVem, a je za to potrebna preverjena digitalna identiteta. Minister obljublja, da bodo predvidoma julija vsem, ki so polno cepljeni, potrdilo poslali po pošti. Kasneje bodo potrdilo dobili še tisti, ki so cepljeni z enim odmerkom. Z julijem bodo izvajalci cepljenj in testiranj potrdilo natisnili ob storitvi, potrdilo pa bo za največ dva evra mogoče pridobiti tudi v lekarnah, obljublja Poklukar. 

Evropsko digitalno potrdilo bo mogoče pridobiti tudi prek aplikacije, a točen časovni potek uvedbe aplikacije je odvisen od Googla in Appla, ki za implementacijo potrebujeta še nekaj dni, je pojasnil minister. 

»​Doseči čim večjo precepljenost prebivalstva je največji projekt po osamosvojitvi,« je dejal minister. Za ta namen delujejo tudi mobilne cepilne enote, ki so danes že delovale po številnih krajih države. 

Poklukar je pojasnil, da je vlada danes sprejela državni program za obvladovanje sladkorne bolezni. Program je namenjen ukrepom za zmanjšanje nastanka sladkorne bolezni tipa dve, je povzel minister.
 

Krek: Podatki so vzpodbudni


Milan Krek je povedal, da so podatki spodbudni, saj se število okuženih vztrajno manjša. »Podatki kažejo, da je za to zaslužno predvsem cepljenje, ki je popolnoma izničilo tretji val angleškega seva,« je dejal. »Zaradi precepljenosti ugotavljamo tudi skokovit padec smrtnosti zaradi covid-19, enake rezultate pa ugotavljajo tudi sosednje države. Pomembno je tudi poudariti, da je bila smrtnost med okuženimi v Sloveniji bistveno manjša, kot v sosednjih državah.«

Še enkrat je pozval vse ljudi k cepljenju, poudaril pa je tudi, da so bili ukrepi v Sloveniji med milejšimi v Evropi. »​Smo med državami s precej visoko stopnjo okuženih, predvsem v domovih za ostarele. To je bila predvsem posledica dolgoletnega zanemarjanja obnove in vzdrževanja domov, ki tako materialno, kot kadrovsko niso bili kos izzivom pandemije,« je še rekel.
 

Beović: Razlike so precejšnje


Bojana Boević je spregovorila o mešanju cepiv. »Raziskave so bile opravljene po več državah, objavljena je bila že britanska raziskava - za zdaj zgolj v delu, ki se je nanašal na oceno varnosti. Raziskava je precej jasno pokazala, da je t.i. reakcij - torej neželenih učinkov, ki se pojavijo takoj po cepljenju - več, če gre za kombinacijo cepiv: najprej vektorskega in nato še mRNA-cepiva,«  je dejala. »​Manj reakcij je bilo, če je sta bila oba odmerka mRNA-cepiva, še manj pa, če sta bila oba odmerka vektorskega cepiva. Razlike so bile kar precejšnje, vendar v nobenem primeru ni šlo za kak resen neželen dogodek.«

V sredo so ob 2146 PCR-testih potrdili 43 novih okužb, je povedala vladna govorka Maja Bratuša. Delež pozitivnih je dvoodstoten. Poleg tega so opravili še 30.629 hitrih antigenskih testov. Sedemdnevno povprečje znaša 54, štirinajstdnevno pa 49. Trenutno je v državi aktivnih 1055 primerov okužb s koronavirusom, v bolnišnični oskrbi je 80 oseb, od tega 28 na intenzivni negi. Včeraj ni življenja zaradi covida-19 izgubila nobena oseba. Do včeraj je bilo polno cepljenih 608.598 prebivalcev, kar predstavlja 29 odstotkov prebivalstva.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine