Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Akos priporoča previdnost pri vračanju neznanih klicev iz tujine

Uporabnikom naj bi zaračunali klice neznanih številk iz tujine. Agencija svetuje razmislek, ali ste klic pričakovali in ali ga res želite vrniti.
Fotografija je simbolična. FOTO: Jure Eržen/Delo
Fotografija je simbolična. FOTO: Jure Eržen/Delo
K. S.
14. 7. 2023 | 14:59
14. 7. 2023 | 15:21
2:10

Na Agencijo za komunikacijska omrežja in storitve (Akos) se je v zadnjem času obrnilo več uporabnikov mobilne telefonije, ki naj bi jim bili zaračunani klici na neznane telefonske številke iz tujine. Največkrat omenjajo klice s številk s predponami +255 (Tanzanija), +212 (Maroko), +216 (Tunizija), +235 (Čad) in podobno. Akos opozarja, da število tovrstnih klicev raste, in poziva k previdnosti.

Priporočajo sledeče: »Ko sprejmete dohodni klic iz tujine, je tak klic za vas praviloma brezplačen, kar pa ne velja, če klic vrnete. Povratni klic bo obračunan kot odhodni klic po cenah za mednarodne klice. Ker so te lahko nekajkrat višje od domače tarife, lahko tak klic povzroči visoke stroške. Agencija svetuje razmislek, ali ste klic iz naštetih držav pričakovali in ali ga res želite vrniti,« so zapisali v sporočilu za javnost. Kot dodajo, se je treba, če klic vrnete, po koncu prepričati, ali je bil klic resnično prekinjen. »Najbolje je, da v takem primeru izklopite mobilni aparat in ga znova zaženete.«

Ob sumu, da gre za prevaro, na primer da na drugi strani linije ni odziva, agencija svetuje prekinitev klica. Priporočajo tudi blokade takšnih številk, kar lahko uredi tudi operater. »Pri operaterju preverite, ali ponuja možnost nadzora porabe storitev. Tovrstni mehanizmi teh klicev ne bodo ustavili, lahko pa učinkovito omejijo izdatke na mesečni ravni,« še sporočajo iz Akosa.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine