Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Agresivno medvedko bodo odstrelili

Kakšna usoda čaka njena mladiča, še ni jasno. To je odvisno od tega, koliko sta stara.
Fotografija je simbolična. FOTO: Ljubo Vukelič
Fotografija je simbolična. FOTO: Ljubo Vukelič
S. S., STA
22. 6. 2019 | 09:10
22. 6. 2019 | 16:01
4:48
Danes zjutraj je ob 5.32 v naselju Vrh nad Želimljami v občini Škofljica medved napadel 80-letno žensko in jo poškodoval. Gasilci PGD Vrh nad Želimljami so zavarovali kraj dogodka, oskrbeli poškodovano osebo do prihoda reševalcev NMP Ljubljana in nudili pomoč pri prenosu do reševalnega vozila. Reševalci so poškodovano osebo oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana. Posredovali so tudi policisti, lovci LD Škofljica in intervencijska skupina za velike zveri iz Zavoda za gozdove. 

Medvedka je napadla 80-letno žensko. Njeno življenje ni ogroženo, so povedali na Policijski upravi Ljubljana. Mitja Spindler, starešina Lovske družine Škofljica, je povedal, da se je v bolnišnici izkazalo, da si je 80-letnica pri padcu domnevno zlomila kolk, medvedka pa jo je sicer opraskala tudi po glavi. S klici na pomoč so njeni sosedje medvedko pregnali. 

Popoldne se dobi intervencijska skupina, ki bo dogovorila podrobnosti za odstrel medvedke, je potrdil Spindler. Povedal je, da jo morajo najprej izslediti, kaj bo z njenima mladičema še ni jasno. »Po besedah prič sta medvedka morda lanska mladiča, a ju strokovnjaki še nismo videli. Če sta starejša od enega leta, ju bomo pustili, če sta letošnja, potem odstrel čaka tudi njiju, saj sama v naravi nista sposobna preživeti.«

Medvedka je zadnje dni vse večkrat zašla v poseljeno okolico. Minulo nedeljo so dobili tudi prijavo, da je ogrozila tekača, ki je ubral pot od Želimljami do Smrjen. Tekač ji je uspel pobegniti, strašil jo je tudi s streli iz strašilne pištole. 

Napad se je zgodil, ko so kmetje na okopih, ker jim velike zveri napadajo drobnico. Pod pritiskom predstavnikov kmetov in civilne družbe je zato DZ prav ta teden potrdil interventni zakon, katerega namen je poseči v prenamnoženo populacijo medveda in volka. Po zakonu je predviden odvzem 200 medvedov in 11 volkov iz narave. Vlada sicer poseg v populacijo omenjenih zveri vsako leto določi z odlokom, a se ta po sodnem zadržanju ne izvaja.
 

Šarec hvali ministrico


Po napadu medveda se že pojavljajo prvi politični odzivi. Tako sta se prek twitterja odzvala kmetijska ministrica Aleksandra Pivec in premier Marjan Šarec. Pivčeva je zapisala, da se je zgodilo tisto, česar se je najbolj bala, da je medved je napadel človeka v neposredni bližini naselja. Občanki želi hitro in uspešno okrevanje. »Bodimo previdni, zavedajmo se, da je za uspešno sobivanje potrebno spoštovanje, a tudi ohranjanje pravega ravnovesja,« je dodala.

Premier Šarec pa je zapisal: »Vse ima svoje meje, tudi skrb za okolje. Ko pride do človeške žrtve, ni nikjer ne sodišč, ne drugih organizacij. Vsi obmolknejo.« Zato je ministrica Pivec po njegovem prepričanju ukrepala pravilno in predlagala interventni zakon, ki ga je v proceduro nato kljub ne povsem usklajenim stališčem vložilo okoljsko ministrstvo.



Odzval se je tudi minister za okolje Simon Zajc, ki je prav tako izrazil obžalovanje zaradi dogodka nad Želimljami. »Sobivanje je žal porušeno, tudi zaradi ustavitev rednih odvzemov iz narave, ki jih predlaga ministrstvo za okolje in prostor. Upam, da bo v prihodnje več posluha za strokovne argumente in da do takih dogodkov nikoli več ne pride,« je zapisal na Facebooku.



Predsednik državnega zbora, nekdanji kmetijski minister Dejan Židan je na twitterju izrazil bojazen, »da bo zaradi hiperpopulacije prišlo do prve smrtne žrtve«. »Tedaj tistih, ki so tako odločno proti odstrelu, ne bo nikjer, krivi pa bodo tisti, ki niso mogli izpeljati reguliranja števila živali,« je zapisal.

Odzval se je tudi nekdanji okoljski minister Jure Leben, sicer neposredni sosed napadene ženske. Na Facebooku je objavil posnetek medvedke z mladičema med tekom mimo otroških igral ob njegovi hiši.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine