Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Okolje

Znanstveniki ugotovili množično odmiranje koral

Poškodovanega je dve tretjini Velikega koralnega grebena v Avstraliji. Znanstveniki za odmiranje krivijo segrevanje morske vode.
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock
Ma. F.
4. 4. 2019 | 16:20
4. 4. 2019 | 16:21
2:00
Število novih koral na Velikem koralnem grebenu v Avstraliji (Great Barrier Reef) se je zmanjšalo za 89 odstotkov, in sicer zaradi pojava beljenja koral v letih 2016 in 2017. Poškodovanega je dve tretjini Velikega koralnega grebena, ki je sicer največji koralni greben na svetu. Znanstveniki za pojav krivijo segrevanje morske vode, kar je povzročilo pojav beljenja koral.

»Mrtve korale ne ustvarjajo novih koral,« pravi profesor Terry Hughes iz univerze James Cook v zvezni državi Queensland.

Raziskavo, ki jo je objavila revija Nature, je izvedla skupina znanstvenikov. Ugotovili so 90 odstotni upad porasta novih koral vzdolž Velikega koralnega grebena.

Veliki koralni greben FOTO: Shutterstock
Veliki koralni greben FOTO: Shutterstock


Študija poudarja povezavo med ranljivostjo koral in naraščajočo temperaturo morja, ki je posledica globalnega segrevanja. Povišana temperatura vode namreč povzroča, da korale zavračajo žive alge iz svojega okolja, v odsotnosti alg pa so izpostavljene poapnenju.

»Stopnja umrljivosti je tolikšna, da ni več dovolj koral za porast«, pravi soavtor raziskave, profesor Andrew Baird.

Kot pojasnjujejo raziskovalci, bi se obnova koral lahko zgodila v naslednjih petih do desetih letih, pod pogojem, da ne bi bilo prisotnega več procesa beljenja. Glede na trenutne ocene, je verjetnost za porast minimalna.

»Prišlo smo do točke, na kateri so lokalne rešitve za greben skoraj nesmiselne, edina stvar, ki lahko kaj spremeni, so ukrepi na področju podnebnih sprememb,« pojasnjuje Baird.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine