Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Okolje

Zmagovalci Ekokviza so dobili električna kolesa

Na letošnjem Ekokvizu je sodelovalo 245 dijakinj in dijakov iz 58 slovenskih srednjih šol.
Zmagovalci Ekokviza za srednješolce so bogatejši za kolesa in ure. FOTO: Ekošola
Zmagovalci Ekokviza za srednješolce so bogatejši za kolesa in ure. FOTO: Ekošola
4. 3. 2019 | 17:35
5. 3. 2019 | 11:58
3:49
Dol pri Ljubljani - Na državno tekmovanje v Ekokvizu se je uvrstilo 245 dijakinj in dijakov iz 58 slovenskih srednjih šol, v treh kategorijah so se v poglobljenem poznavanju podnebnih sprememb in energije pomerili 13. februarja, danes pa so v Dolu pri Ljubljani razglasili zmagovalce.

Zmagali so Gregor Gros iz I. gimnazije Celje (strokovne in splošne gimnazije), Tilen Račnik iz Tehniškega šolskega centra Maribor (srednje strokovno in poklicno-tehnično izobraževanje) in Tilen Vrbnjak iz Tehniškega šolskega centra Maribor (srednje poklicno izobraževanje). Zlato, srebrno in bronasto priznanje je doseglo 94 dijakinj in dijakov, za kar so morali od 30 doseči vsaj 21 pravilnih odgovorov. Zmagovalci v posamezni kategoriji so prejeli za nagrado električna kolesa, drugo in tretje uvrščeni pa so prejeli pametne ure. Vse nagrade je prispeval Eles.

Drugo mesto med gimnazijci je zasedel Aljaž Gornik (Gimnazija Bežigrad), tretje pa Urška Sever (Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer). V kategoriji srednjih strokovnih šol je drugo mesto zasedel Kristijan Mihael Reisman (Tehniški šolski center Maribor), tretje pa Mihael Korez (ŠC Ptuj, Biotehniška šola). Drugo in tretje mesto v kategoriji srednjega poklicnega izobraževanja sta dosegla Anja Rupnik (Izobraževalni center Piramida Maribor, Srednja šola za prehrano in živilstvo) in Jan Porok (ŠIC Ljubljana, Srednja poklicna in strokovna šola Bežigrad).

Na državno tekmovanje v Ekokvizu so se uvrstili dijakinje in dijaki, ki so posamično dosegli najboljše rezultate na šolskem tekmovanju decembra lani. Tako je letos na državnem tekmovanju, ki so ga 13. februarja organizirali na Škofijski klasični gimnaziji v Ljubljani, pomerilo kar 245 dijakinj in dijakov iz srednjih šol, vključenih v programa Ekošola in nekaterih drugih, ki so se prijavile na tekmovanje. Dijakinje in dijaki so s svojim znanjem o podnebnih spremembah in energiji navdušili, saj jih je kar 26 doseglo zlato (27-30 točk), 28 srebrno (24-26 točk) ter 40 bronasto priznanje (21-23 točk).


Podnebne spremembe in energija


Dijaki iz treh srednješolskih izobraževalnih programov so v letošnjem Ekokvizu reševali vprašanja o podnebju, podnebni spremenljivosti, na katero s svojim ravnanjem v veliki meri vpliva človek, vzroki za nastanek podnebnih sprememb, vplive, ki jih imajo podnebne spremembe na vodne vire, kmetijstvo, gospodarstvo, energetiko, industrijo, zdravje ljudi, biotsko raznovrstnost in turizem. Podnebne spremembe ter njihove vplive na okolje in človeka so obravnavali na globalni in lokalni ravni.
 
Pri energiji je bila vsebina letošnjega gradiva in vprašanja usmerjena v pridobivanje energije v Evropi v prihodnosti, ki je eden pomembnih dejavnikov vpliva na podnebne spremembe. Ukvarjali so se z vprašanji energetike v povezavi s trajnostno mobilnostjo, možnostmi za pridobivanje energije iz obnovljivih virov, čistejših goriv, njihove prednosti in slabosti ter primeri dobrih praks blaženja in preprečevanja podnebnih sprememb.




 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine