![Najnižje so odkupne cene mleka in govejega mesa, pridelovalci zelenjave pa imajo težave, ker v Slovenijo prihaja zelenjava z veletržnic v tujini, ki znižuje odkupne cene pridelane doma, pravi Roman Žveglič. FOTO: Matej Družnik/Delo](https://www.delo.si/media/images/20220510/1191745.width-660.jpg?rev=16)
Neomejen dostop | že od 9,99€
Z velikim povečanjem stroškov proizvodnje se soočajo tudi kmetje. V zadnjem letu so se jim vhodni stroški povečali za približno petino. Čeprav so se v enakem obdobju za približno toliko povišale tudi odkupne cene kmetijskih proizvodov, kmetje v denarnicah nimajo nič več. Zaradi draginje pridelovalci racionalizirajo pridelavo. Pridelovalci zelenjave izpuščajo nekatere agrotehnične ukrepe, rejci pa prilagajajo krmne obroke. To vodi v manjši pridelek, slabšo kakovost in nižjo odkupno ceno ter začarani krog, ko ni dovolj denarja za investicije v nov cikel, opozarja predsednik kmetijsko-gozdarske zbornice (KGZS) Roman Žveglič.
Celoten članek je na voljo le naročnikom.
Berite Delo 3 mesece za ceno enega.
NAROČITEObstoječi naročnik?Prijavite se
Komentarji