Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Okolje

Uničeni pridelki, prestreljene strehe in vetrobranska stekla

Ob hudourniških vodotokih so možne poplave, udari strel lahko zanetijo požare, prek Slovenije potuje več superceličnih neviht s točo.
Posledice današnjega neurja v Šentvidu pri Stični. FOTO: Urša Trunkelj/Meteoinfo/Facebook
Posledice današnjega neurja v Šentvidu pri Stični. FOTO: Urša Trunkelj/Meteoinfo/Facebook
STA, Be. B., B. T.
1. 7. 2024 | 06:34
1. 7. 2024 | 19:52
9:34

Nad severno Primorsko sta nastali nevihtni celici in se združili v večji nevihtni sistem, ki se sedaj pomika nad notranjost Slovenije. V bližini Postojne, Velikih Lašč in Mirne peči so nastale močnejše nevihtne celice, ki se pomikajo proti severovzhodu. Ob tem nastajajo nalivi in močnejši sunki vetra, poroča Agencija za okolje.

V Agenciji RS za okolje (Arso) so na družbenem omrežju X zapisali, da je ob omenjenih nevihtah možna tudi toča. V zadnji uri so izmerili tudi nekaj močnejših nalivov, v Kranju so zabeležili 33 milimetrov dežja, v Novi vasi na Blokah pa 24 milimetrov dežja.

Po podatkih uprave za zaščito in reševanje so dopoldanske krajevne plohe in nevihte zajele predvsem območja občin Bleda, Radovljice, Tržiča, Kanala ob Soči, Cerkna, Škofje Loke, Medvod, Domžal, Kamnika, Grosuplja, Sevnice in Ivančne Gorice.

Na Dolenjskem se je popoldne razvila supercelična nevihta s točo, ki je uničevala pridelke in na avtocesti razbijala vetrobranska stekla avtomobilov.

Močnejše nevihte so sicer popoldne zajele večji del Slovenije, močno deževje je zalilo več objektov ter večnamenskih dvoran, meteorna voda je zalila tudi vozišča in sprožila nekaj plazov. Močan veter pa je podiral drevje, drogove elektro distribucije in odkrival strehe stanovanjskih, gospodarskih in drugih objektov, poroča uprava za zaščito in reševanje.

Poročajo tudi, da je v naselju Pavla vas v občini Sevnica zaradi udara strele zagorelo ostrešje gospodarskega objekta. Požar je uničil deset kvadratnih metrov ostrešja, pogasili pa so ga gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Tržišče, Sevnica, Šentjanž in Krmelj.

Uprava za zaščito in reševanje je čez dan skupno zabeležila 193 dogodkov v 31 občinah, aktiviranih je bilo 66 prostovoljnih gasilskih enot in 4 poklicne. Gasilci so prečrpavali vodo iz zalitih prostorov objektov, s proti poplavnimi vrečami zaščitili več objektov, očistili prepuste, občanom nudili pomoč pri zaščiti poškodovanih ostrešij in odstranjevali podrta drevesa.

Vse popoldne velja opozorilo

Večji del države so popoldne zajele močne nevihte. Supercelična nevihta je zajela območje severno od Novega mesta, pri čemer je blizu Šentvida padala toča s premerom vsaj dva centimetra. Današnje vremensko dogajanje bo burno še popoldne in zvečer, opozarjajo na Agenciji za okolje (Arso), kjer so za vso državo izdali oranžno opozorilo.

Supercelična nevihta je potovala v loku in zavijala desno, kar je precej značilno za supercelične nevihte na severni polobli, so za STA pojasnili na Arsu.

Nevihta, ki je potovala od Postojne čez Ivančno Gorico, Trebnje in Novo mesto in jo je spremljala tudi toča, zdaj slabi, so sporočili z Arsa. Najmočnejši sunek vetra so izmerili v Novem mestu, in sicer 63 kilometrov na uro.

Še en pas neviht se pomika od Lesc čez Ljubljano proti severovzhodu in je zajel območje Velenja, kjer so ob ujmi izmerili 28 milimetrov dežja. V Velenju in Šmartnem ob Paki že posredujejo gasilci. Na postaji Radegunda v občini Mozirje je v zgolj 30 minutah padlo 26 milimetrov padavin, na Rogli pa 21 milimetrov. Nove nevihte še vedno nastajajo in najverjetneje bo tako vse popoldne, opozarjajo na Arsu.

Po podatkih uprave za zaščito in reševanje je v Grosuplju močan veter odkril nekaj stanovanjskih objektov, v Sevnici v naselju Pavla vas pa je zaradi udara strele zagorelo ostrešje gospodarskega objekta. Posredujejo gasilci.

V Cerknem je veter podrl več dreves, eno od njih je padlo na stanovanjski objekt. Veter je odkril nadstrešek hiše, na vozišče pa se je usula obcestna brežina. Posledice neurja odstranjujejo gasilci.

Meteorna voda je težave povzročala v Medvodah in v Ivančni Gorici, kjer je zalila nekaj stanovanjskih in gospodarskih objektov in močan veter je podrl nekaj dreves. V Kamniku je zalilo nekaj stanovanjskih objektov in kamp. Meteorna voda je zalila tudi nekaj stanovanjskih objektov v Medvodah in Ljubljani. V vseh naštetih primerih posredujejo gasilci, še poroča uprava za zaščito in reševanje.

Nove nevihte nastajajo v severni Italiji ter na Primorskem in se pomikajo proti severovzhodu. Pri tem je možno zastajanje padavinske vode in naraščanje hudourniških vodotokov, opozarjajo na Arsu.

Glede ukrepov v takšnem vremenu na Arsu prebivalcem svetujejo, da če njihovega območja še ni zajela nevihta, zaščitijo svoje imetje. Če pa so v naravi, če morda kampirajo, naj se umaknejo v bolj varno zavetje.

Današnje vremensko dogajanje bo burno še popoldne in zvečer, pri čemer ne bo popolnoma izvzeta niti Primorska z Obalo. Fronta nas bo dokončno prečkala v noči na torek, tako da se bo do torka zjutraj že umirilo. Glede na to na Arsu pričakujejo precej jasno in po nekaterih nižinah tudi megleno jutro.

»Povsem mogoče je, da se na jugu države še razvije kako neurje s točo, kajti pogoji so tam še zmeraj zelo izraziti. Tudi v notranjosti države ne izključujemo te možnosti!,« poročajo na Neurje.si.

Na Dolenjskem je nastala doslej najmočnejša nevihta, je okrog 13. ure poročal Arso. Radarska odbojnost nakazuje veliko verjetnost toče, močnih nalivov in sunkov vetra. Kot je razvidno s strani na facebooku Neurje.si je na Dolenjskem in v Ivančni Gorici že padala toča. Nevihta se pomika proti vzhodu, v smeri Trebnjega in Novega mesta.

Po pretežno jasnem vremenu zadnjih dni so se danes dopoldne v severni Sloveniji začele pojavljati krajevne plohe in nevihte, popoldne in zvečer pa tudi drugod po državi. Možne so tudi močnejše nevihte, ki so proti popoldnevu mogoče v večjem delu Slovenije. Arso je oranžno vremensko opozorilo za popoldne izdal v severovzhodni, jugovzhodni ter jugozahodni Sloveniji, v osrednji ter severozahodni Sloveniji pa je izdal rumeno vremensko opozorilo.

Kot so naknadno sporočili iz Arsa, so se nevihte, ki so zjutraj nastale v Furlaniji - Julijski krajini, pomaknile nad severozahodno Slovenijo. Ob hudourniških vodotokih so možne poplave, udari strel pa lahko zanetijo požare. Arso svetuje zadrževanje na varnem mestu v zgradbi, vse, ki bodo v času neurij na prostem, pa poziva, naj si poiščejo zavetje v zgradbah ali v vozilu. Med nevihto odsvetujejo zadrževanje pod drevesi ali daljnovodi ter v bližini hudourniških vodotokov.

Čez dan in zvečer bodo ob plohah in nevihtah prehodno hitro naraščali tudi posamezni hudourniški vodotoki in manjše reke. Možna bodo razlivanja vodotokov in zastajanje padavinske vode. Verjetnost za to bo večja v severovzhodni Sloveniji. Tudi drugod v severnem in vzhodnem delu države lahko posamezne reke prehodno dosežejo velike pretoke. V južni Sloveniji bodo pretoki rek še naprej ustaljeni. 

Tudi danes zvečer bo vremensko še zelo nestanoviten. Nevihte z vetrovnim pišem bodo predvidoma zajele tudi slovensko obalo in večji del Istre.

Vremensko dogajanje se bo po podatki Arsa ponoči umirilo, nato burnejšega vremena vsaj nekaj dni ne pričakujejo.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine