Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Okolje

V severnem Jadranu koronavirusa niso našli

Italijanski raziskovalci so izbrali obratno pot kot naši, najprej so preiskali morje, sledijo odpadne vode.
Podlaga za študijo je bila domneva, da bi virus lahko prišel v morje z očiščeno odpadno vodo. FOTO: Sandra Sanders/Reuters
Podlaga za študijo je bila domneva, da bi virus lahko prišel v morje z očiščeno odpadno vodo. FOTO: Sandra Sanders/Reuters
24. 7. 2020 | 21:44
24. 7. 2020 | 21:44
3:37
Na petih točkah ob obali Furlanije - Julijske krajine, kjer so izpusti čistilnih naprav, so raziskovalci italijanskega Nacionalnega inštituta za oceanografijo in geofiziko (OGS) vzeli vzorce morske vode in po analizi ugotovili, da v njih ni virusa sars-cov-2. Raziskovalci Nacionalnega inštituta za biologijo pa so pri nas našli sledove virusa v čistilnih napravah in izrazili pričakovanje, da se z odpadno vodo virus ne širi.

»Čeprav je več raziskovalcev trdilo, da virusa sars-cov-2 v morski vodi ni, smo ga želeli preizkusiti,« na spletni strani OGS pojasnjuje Cosimo Solidoro, direktor odseka za oceanografijo na OGS. »Tudi če ne moremo z gotovostjo trditi, da koronavirusa v morskih vodah celotnega Jadrana ni, je že rezultat naše študije dobra novica za prebivalstvo, za turiste in izvajalce v turističnem sektorju,« dodaja Solidoro. Študija je namreč prva, ki je dokazala odsotnost virusa v vodah severnega Jadrana.

Podlaga za študijo je bila domneva, da bi virus lahko prišel v morje z očiščeno odpadno vodo. Raziskovalci opozarjajo, da človek na dan porabi okoli 250 litrov vode, proizvede pa tudi približno 130 gramov blata, kar gre v kanalizacijo. Virusi v okuženih in obolelih pa lahko proizvedejo do 50 milijonov kopij virusne RNA v gramu blata. »Spomnimo, da v litru morske vode živi približno milijarda bakterij in 10 milijard virusov, ki niso patogeni za človeka, temveč so glavni akterji, ki skupaj s fitoplanktonom ohranjajo delovanje morskega ekosistema,« pojasnjuje Solidoro. Izvedena raziskava je tudi del projekta AdSwim za proučevanje kakovosti morskih voda, v katerem znotraj programa Interreg sodelujeta Italija in Hrvaška.

»V prihodnjih tednih nameravamo uporabiti drugi identifikacijski protokol, da primerjamo rezultate, dobljene z dvema metodama, in potrdimo dosedanje podatke,« pravi Alberto Pallavicini, izredni profesor na tržaški univerzi, ki je tudi sodelovala v raziskavi. »Nadaljevali bomo z vzorčenjem v petih točkah, izbranih ob obalah Furlanije - Julijske krajine, da bomo spremljali razvoj razmer in lahko ponudili večje jamstvo turistom,« dodaja še generalna direktorica OGS Paola Del Negro. V prihodnje nameravajo preveriti tudi odpadne vode v čistilnih napravah.
 

Pri nas take raziskave ni


»Pri nas vzorcev morske vode za take analize nismo jemali,« pravi vodja Morske biološke postaje v Piranu Patricija Mozetič. Morska biološka postaja je enota Nacionalnega inštituta za biologijo, ki pa je preverjal vzorce več čistilnih naprav in v nekaterih vzorcih odkril sledove virusa sars-cov-2.

Mikrobiolog Gorazd Pretnar pravi, da bi taka raziskava trajala teden dni, nato bi bilo treba opraviti še kontrolo. Brez raziskave ne more z gotovostjo trditi ničesar, dvomi pa, da je zaradi velikega razredčenja morje lahko vir okužb s covidom-19. Vprašanje je že, kako dobro ta virus prenaša morsko okolje. Dodaja pa, da so pri nas že poskrbeli, da v morje mikroorganizmi ne pridejo. Čistilna naprava v Piranu ima veliko ultravijolično svetilko, ki jih uniči.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine