Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Okolje

Slovenske železnice morajo pripraviti načrt za sanacijo v primeru onesnaženja

Do 30. septembra morajo meriti koncentracijo mineralnih olj in gladino podzemne vode, rezultate pa še isti dan poslati Arsu in Rižanskemu vodovodu.
Dogodek se za zdaj vodi kot okoljska nesreča, ne okoljska škoda. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Dogodek se za zdaj vodi kot okoljska nesreča, ne okoljska škoda. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
31. 7. 2019 | 16:00
31. 7. 2019 | 17:05
4:59
Agencija za okolje (Arso) je Slovenskim železnicam, povzročiteljici okoljske nesreče z izlitjem kerozina iz iztirjenega tovornega vlaka v Dolu pri Hrastovljah, naložila podrobne ukrepe za preprečitev okoljske škode in ukrepe za sanacijo, če bi jo bilo treba opraviti.

Slovenske železnice (SŽ), ki že izvajajo ukrepe za preprečitev prehoda kerozina v podtalnico in onesnaženje edinega vira pitne vode za celotno slovensko Istro, ki jim jih je Arso naložil s prejšnjimi odločbami, bodo morale svoje aktivnosti še bolj razdelati.
 

Poročila o meritvah do leta 2021


Meriti bodo morale koncentracije mineralnih olj in gladino podzemne vode na štirih vrtinah in izviru Rižane (najmanj enkrat na dan), pri čemer bodo morale pogostost meritev prilagajati hidrološkemu stanju na lokaciji vrtin. Rezultate bodo morale še isti dan poslati Arsu in Rižanskemu vodovodu, v primeru zaznanih koncentracij kerozina pa tudi upravi za zaščito in reševanje ter nacionalnemu inštitutu za javno zdravje.

Meritve morajo opravljati do 30. septembra letos, nato morajo Arsu poslati zaključno poročilo, nadaljnja poročila pa še 31. marca in 30. septembra prihodnje leto ter 31. marca 2021. Pogostost izvajanja monitoringa po 30. septembru letos se bo v soglasju z Arsom prilagodila glede na predloženi načrt izvajanja monitoringa SŽ.
 

Načrt sanacije za vsako vrtino posebej
 

SŽ morajo zagotoviti ukrepe za omejitev širjenja onesnaženja s kerozinom z izvedbo novih vrtin. Če bo v kateri ugotovljena prisotnost kerozina, morajo iz nje izčrpati onesnaženo vodo v zadrževalni bazen, predložiti analize načrpane vode in zagotoviti njeno ustrezno odvajanje v okolje. Za tri vrtine (R-11, R-14 in V-3/19), ki so jih že naredile, morajo Arsu v roku enega meseca poslati načrt za odstranitev kerozina v primeru onesnaženja podzemne vode z njim. Če bi se onesnaženje zgodilo, pa bodo morale za vsako vrtino pripraviti načrt sanacije območja onesnaženja, ki mora vključevati načrt črpanja vode iz vrtine, njenega odvajanja, čiščenja in izpusta v okolje.

V primeru onesnaženja vode na vodotoku Rižana in drugih površinskih vodah v zaledju izvira Rižane morajo obvestiti upravo za zaščito in reševanje, center za obveščanje, upravo za varno hrano, nacionalni inštitut za javno zdravje in Ribiško družino Koper.
 

Višina sanacije še neznanka


Stroške postopka in preprečevalnih ukrepov bo Arso izdal v okviru posebnega sklepa. Njihova višina še ni določena, je povedala v. d. generalne direktorice Arsa Liljana Kozlović. Ukrepe za preprečitev okoljske škode je pripravila delovna skupina, ki jo je zaradi resnosti nesreče ustanovil minister za okolje in prostor Simon Zajc. Sestavljajo jo predstavniki Arsa, geološkega zavoda, NIJZ in več drugih institucij, ki sodelujejo s SŽ pri reševanju problematike.

Zakaj je Arso takšne ukrepe naložil šele dober mesec po nesreči, Kozlovićeva odgovarja, da so morali najprej strokovno ugotoviti, kateri ukrepi so smiselni. Izvesti je bilo treba raziskave s strani geološkega zavoda, spremljati onesnaženje z monitoringom in hidrološko stanje. »Upamo, da smo pravilno in učinkovito pripravili prave ukrepe,« je dejala in poudarila, da »še vedno govorimo o okoljski nesreči, ne o okoljski škodi.« Povzročitelj je znan. Ukrepi, ki mu jih Arso nalaga, pa so preprečevalni.
 

Zgledno sodelovanje s povzročiteljem okoljske nesreče


Dodala je tudi, da je nesrečni dogodek sicer redek zgled, ko je bil nabor ukrepov za preprečitev okoljske škode sestavljen v dogovoru s povzročiteljem okoljske nesreče, ki z Arsom zgledno sodeluje.

Arso je SŽ po nesreči izdal tri odločbe. V prvi je dal napotke, kako naj te ravnajo z izkopano onesnaženo zemljino. Ker sanacijski načrt, ki so ga predložile SŽ, ni bil izveden zadovoljivo, jim je Arso v drugi odločbi odredil dodatne ukrepe. V tretji odločbi pa jim je naložil postavitev folije in izdelavo bilance izgube kerozina z vrtino.

Odločba je bila SŽ vročena danes. Vodstvo je bilo z njeno vsebino predhodno seznanjeno, zato na Arsu ne pričakujejo, da se bo nanjo pritožilo. To lahko sicer storijo pri upravnem sodišču v roku 30 dni od njenega prejetja.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine