
Neomejen dostop | že od 14,99€
Mesna in mlečna industrija se prikazujeta kot okolju in zdravju prijazni nosilki zagotavljanja prehranske varnosti svetovnemu prebivalstvu, v ozadju pa uporabljata taktike, izposojene od tobačne in naftne industrije, s katerimi zavirata podnebno ukrepanje in preobrazbo prehranskega sistema v smeri večje trajnostnosti, je razkrito v mednarodnem poročilu Novi trgovci z dvomom. Pod drobnogled so vzeli pretkane, pogosto tudi umazane taktike 22 največjih podjetij v teh dveh sektorjih.
Kljub velikanskemu negativnemu vplivu na podnebje, biodiverziteto in človekovo zdravje so velike mesne in mlečne korporacije skoraj izvzete iz okoljske in podnebne zakonodaje. To so dosegle tako, da so prepričale politične odločevalce o kmetijskem ekscepcionalizmu – zanje veljajo drugačna pravila kot za druge dele gospodarstva –, ki omogoča številne zlorabe.
Trenutni sistem kmetijskih subvencij podpira status quo, v katerem imajo največ koristi velika kmetijska podjetja, majhne, družinske kmetije pa odmirajo. V EU 80 odstotkov subvencij dobi 20 največjih kmetijskih podjetij, med letoma 2005 in 2020 pa se je število kmetij zmanjšalo skoraj za 40 odstotkov. Delo je izgubilo okoli 5,3 milijona kmetov, v večini s kmetij, manjših od petih hektarov.
Celoten članek je na voljo le naročnikom.
Dejstva niso stvar okusa. So stvar izbire. Izberite Delo za samo 14,99 EUR na mesec!
NAROČITEObstoječi naročnik?Prijavite se
Napačna kmetijska politika Evrope! Z subvencijami je kmete prisilila, da so se usmerili v govedorejo, jih priklenila na prirejo mesa za razvajene in požrešne Evropejce ter jih oskrbela z ogromnimi traktorji, le te sedaj kot orožje uporabljajo za izsiljevaneje, če jim kaj ni po godu izvajajo teror, preprosto z velikimi mašinami zaprejo ceste, država pa jim kao nič ne more.
Samooskrba z zelenjavo je 20%, z mesom 90%.