Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Okolje

Radioaktiven dež je naraven pojav

Zaradi sobotnega domnevno radioaktivnega dežja ni bil ogrožen nihče, niti gobe ne bodo bolj radioaktivne.
Malce radioaktiven dež poleti ni nič nenavadnega. FOTO: Roman Šipić/Delo
Malce radioaktiven dež poleti ni nič nenavadnega. FOTO: Roman Šipić/Delo
27. 8. 2019 | 17:10
27. 8. 2019 | 17:11
2:48
Ljubljana - »V soboto je na Slovenijo padal radioaktiven dež,« se je glasila novica, ki je zaokrožila v preteklih dneh. To so povezali z nesrečo med testiranjem jedrskih raketnih motorjev v Rusiji. Iz ministrstva za okolje in prostor odgovarjajo, da je šlo za naravni pojav in ne posledico nesreče v Rusiji.

»V Sloveniji ni padal »radioaktiven dež«, kot je bilo to omenjeno v javnosti, temveč gre za naraven pojav, kjer dež iz ozračja spira potomce radioaktivnega plina radona. To se zgodi takrat, ko radon razpade, med drugim na radioaktivna izotopa svinca in bizmuta, ki pa ju je mogoče zaznati z merilniki gama sevanja. Ob močnejših nalivih se ti delci spirajo iz ozračja in povzročijo kratkotrajno povišanje ravni naravnega sevanja,« pravijo na MOP, ki ima v sestavi tudi upravo za jedrsko varnost.

Pojasnili so še, da so poleti, ko je zaradi suše veliko prahu v zraku, ta povečanja bolj izrazita, sicer pa jih je mogoče zaznati vse leto. »Ta pojav je prisoten na Zemlji že od samega začetka in nikakor ne vpliva na povišano sevanje v gobah ali drugih živilih. Naj še enkrat poudarimo, da gre kljub kratkotrajnim povečanjem še vedno za izjemno nizke ravni naravnega sevanja, ki ne predstavljajo tveganja za zdravje ljudi,« mirijo na MOP.

Gobe ne bodo nič bolj radioaktivne. FOTO: Igor Modic/Delo
Gobe ne bodo nič bolj radioaktivne. FOTO: Igor Modic/Delo

 
O takih občasnih povišanjih radioaktivnega sevanja so na upravi za jedrsko varnost obveščali javnost tudi lani poleti.

»Poleti se včasih zgodi, da naši merilniki sevanja pokažejo začasno povišano sevanje. Do tega pride ob večjih nalivih. Dež iz ozračja takrat spere prašne delce z radionuklidi, ki sicer stalno izhajajo iz tal zaradi naravnega radioaktivnega razpada. Tako povišane radioaktivnosti ne dosežejo vrednosti, ki bi bile neposredno škodljive za zdravje oziroma ki bi zahtevale kakršne koli zaščitne ukrepe. Že v slabi uri ti radionuklidi razpadejo in radioaktivnost upade na običajno raven,« so sporočili.


Previdnost kljub temu obstaja

 
Nedeljski novici, da je radioaktivnost posledica nesreče 8. avgusta na severu Rusije, v kateri je umrlo pet znanstvenikov, je sledilo več komentarjev, da bodo gobe lepo rasle in da bodo posrkale radioaktivnost.

Ne nazadnje so povišano radioaktivnost zaznali Rusi, potem pa so še Norvežani izmerili manjše količine radioaktivnega joda. To sicer zaznajo večkrat na leto.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine