Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Okolje

Na višje ležečih predelih se sneg že oprijema cestišč

Na Kredarici ga je zapadlo deset centimetrov, na Vršiču devet. Meja sneženja se bo od severa spustila na nadmorsko višino med 500 in 900 metri.
Največ snega bo na območju Julijskih Alp in Karavank, deloma Kamniško-Savinjskih Alp. FOTO: Jure Eržen/Delo
Največ snega bo na območju Julijskih Alp in Karavank, deloma Kamniško-Savinjskih Alp. FOTO: Jure Eržen/Delo
Be. B., STA
13. 4. 2023 | 09:35
13. 4. 2023 | 16:09
4:55

Na višje ležečih predelih po državi se po poročanju prometnoinformacijskega centra sneg že oprijema cestišč. Na Kredarici ga je zapadlo deset centimetrov, na Vršiču devet. Meja sneženja se bo od severa spustila na nadmorsko višino med 500 in 900 metri, ponekod bo zapadlo do 50 centimetrov snega, napovedujejo na Agenciji RS za okolje (Arso).

Na prometnoinformacijskem centru zaradi poslabšanja vremena voznikom svetujejo, da pozorno spremljajo vremensko napoved. Poudarjajo, da je na višjih predelih zimska oprema obvezna, saj se sneg že oprijema cestišč.

»Pošiljka bo omejena na višje kraje. Največ snega bo na območju Julijskih Alp in Karavank, deloma Kamniško-Savinjskih Alp. Nad višino 1200 metrov ga lahko zapade od četrt do pol metra. Malce nižje bo sneg bolj južen, zato se v centimetrih verjetno ne bo tako zelo poznalo,« je za Delo pojasnil meteorolog Brane Gregorčič.

Kot je dodal, bo snežilo nekje do višine 800 metrov, zvečer morda tudi kakšnih sto metrov nižje. V nižinah snega verjetno ne bo, razen v Ratečah (od Mojstrane proti Kranjski Gori in Ratečam), mogoče tudi v Zgornjesavski dolini, a na Jesenicah ne več. »Morda bo sneg tudi v Bohinju, če bo dovolj močna intenziteta padavin. Ponoči lahko v nižinah sneg zapade tudi na Notranjskem. Sneg se v nižinah ne bo obdržal, v gorah se lahko obdrži nekaj časa,« je pojasnil Gregorčič.

FOTO: Tina Horvat
FOTO: Tina Horvat

Nevarnost snežnih plazov

Zaradi snega v goratem svetu bo povečana nevarnost snežnih plazov. »V gorah bo treba biti previden: nevarnost plazov bo nekje med tretjo in četrto stopnjo, nad 1800 metri verjetno četrte stopnje, ker bo sneg suh, nižje pa se bo bolj sprijel s podlago,« je opozoril Gregorčič.

Narasle bodo reke

Zaradi padavin bodo po opozorilu Arsa danes močneje narasle tudi reke. Že dopoldne so naraščale reke na severozahodu in severu, čez dan bodo tudi v osrednjem delu, zvečer pa še na severovzhodu in jugu države.

Posamezne manjše reke v osrednji in vzhodni Sloveniji se lahko zvečer in v noči na petek razlijejo na izpostavljenih mestih ob strugi v povirnih območjih. V petek bodo do velikih pretokov narasle tudi Mura, Drava, Kolpa in Sava v spodnjem toku. V soboto se bo vodnatost rek zmanjševala.

Aprilsko vreme, bolj pomladnih temperatur še ni na vidiku

V aprilu sicer poleg današnje dodatne pošiljke snega ne pričakujejo, bo pa vztrajalo aprilsko vreme. »V višinah bo hladen zrak, kar pomeni, da bodo izpolnjeni pogoji za nastanek ploh ob razmeroma močnem soncu. Vreme bo tipično aprilsko, brez posebne toplote. Dnevne temperature bodo med 10 in 15 stopinjami Celzija, ponekod kakšno stopinjo več. Jutranje temperature ne bodo zelo nizke, zato slane ali pozebe ne bo. Jutranje temperature bodo v prihodnjih desetih dneh od 1 do 6 stopinj Celzija.«

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine