Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Okolje

Pridelka koruze ponekod ne bo, zaradi slabega pridelka travinja težave s krmo

Bistveno manjši bo tudi pridelek krompirja, buč in zelenjadnic. Suša bo najverjetneje presegla prag za razglasitev naravne nesreče.
V Podravju je pridelek koruze na lažjih peščenih tleh povsem uničen. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
V Podravju je pridelek koruze na lažjih peščenih tleh povsem uničen. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
4. 8. 2022 | 05:00
4. 8. 2022 | 10:19
9:35

V nadaljevanju preberite: 

Sušomer, s katerim Agencija za okolje spremlja stanje kmetijske suše, kaže, da v celotni državi razen v delu Gorenjske vlada izrazita do izjemna suša. Najbolj prizadeta sta koruza in travinje, pridelek bo v povprečju za polovico manjši. V kmetijsko-gozdarski zbornici (KGZS) pričakujejo, da bo obseg škode presegel prag za razglasitev naravne nesreče, na kmetijskem ministrstvu podatke še proučujejo, a podpirajo začetek postopkov za oceno skupne škode.

Spomladanska in poletna suša je najbolj prizadela Primorsko, Dolenjsko, Štajersko in Podravje, v poročilu kmetijskemu ministrstvu ugotavlja javna služba kmetijskega svetovanja, ki deluje v okviru KGZS. Prva ocena poškodovanosti na podlagi prvih ogledov na terenu kaže, da so najbolj prizadeti travniki in s travo ter deteljno-travnimi mešanicami zasejane njive (upad pridelka je v povprečju okoli 50-odstoten, ponekod tudi do 90-odstoten), zato imajo kmetje težave pri zagotavljanju krme za živali, ki se je tudi močno podražila.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine