Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Okolje

Okoljski protest v ZDA postaja enak poskusu umora

Za zdaj do pet let zapora in 1000 dolarjev kazni, naftni in plinski lobisti pa hočejo še več, če ste protestnik proti naftovodu.
Protesti v Standing Rocku so navdih za podobne proteste drugod in tudi za predpise, ki protestnike pošiljajo v zapor. FOTO: Stephanie Keith/Reuters
Protesti v Standing Rocku so navdih za podobne proteste drugod in tudi za predpise, ki protestnike pošiljajo v zapor. FOTO: Stephanie Keith/Reuters
21. 5. 2019 | 17:55
21. 5. 2019 | 17:55
4:26
Protestniki proti naftovodom in plinovodom bodo po predlogu nove zakonodaje v ZDA po zagroženih kaznih izenačeni s tistimi, ki so obtoženi poskusa umora. To lahko pomeni tudi deset let zapora in 100.000 dolarjev kazni.

Tak predlog sledi vsem protestom, denimo tistemu v Standing Rocku, kjer so oblasti nad protestnike proti naftovodu skozi indijansko sveto območje sredi zime poslale enote, ki so jih zalivale z vodo in solzilcem. Nazadnje so protestniki skušali preprečiti gradnjo naftovoda Bayou Bridge, po katerem bi šla nafta iz Teksasa do južne Louisiane, tudi po največjem močvirju v Louisiani, bazenu Atchafalaya. Protestniki iz skupine Voda je življenje, ki so se privezali na drevesa v močvirju, gradnje niso mogli preprečiti.

Protestniki so bili na zasebnih zemljiščih, lastniki pa so soglašali z gradnjo naftovoda. Zato so jih policisti aretirali, grozi pa jim zapor do pet let in tisoč dolarjev kazni. To pa zato, ker je guverner Louisiane John Bel Edwards, sicer demokrat, lani podpisal predpis, ki vstopanje na območje gradnje »pomembne infrastrukture« ovrednoti bistveno drugače kot vstop na vrt nekoga drugega. Kar je bil nekoč manjši prekršek, je zdaj kaznivo dejanje. Nov predpis med pomembno infrastrukturo uvršča naftovode in plinovode, črpališča plina in podobno, pa tudi zemljišča, predvidena za gradnjo novih naftovodov in plinovodov, tudi če cevi tam še ni.

Nekateri bi si podobne predpise verjetno želeli tudi pri nas. FOTO: Borut Tavčar/Delo
Nekateri bi si podobne predpise verjetno želeli tudi pri nas. FOTO: Borut Tavčar/Delo


Za otroke v zapor


Protestniki iz močvirja pravijo, da so jih za to, ker hočejo ohraniti nekaj tako lepega za prihodnje generacije, obdolžili kaznivih dejanj, jih pretepli, hodili po njih in jih celo davili. Kot dodajajo, nov predpis dovoljuje državi, da zapre ljudi zaradi pri politikih nepriljubljenih mnenj.

Na drugi strani je zgledu Louisiane sledilo še več ameriških zveznih držav, Oklahoma, Severna in Južna Dakota in Iowa. V Teksasu pa so oviranje naftnim in plinskim projektom izenačili s kaznivim dejanjem tretje stopnje, v kar spada nespodobno razkazovanje otroku. O podobnem predpisu razmišljajo še v Minnesoti, Kentuckyju in Illinoisu, kar je dobilo široko podporo naftne in plinske industrije.

Protest za Muro. FOTO: Borut Tavčar/Delo
Protest za Muro. FOTO: Borut Tavčar/Delo


Rešitev zelo spominja na predloge, ki jih je podprla konzervativna organizacija Koch Brothers. Predlogi, ki so jih pripravili v naftni in plinski industriji, za poškodovanje naftne ali plinske infrastrukture ter za vstopanje na območje projektov, z namenom ovirati njihov potek, predvidevajo do 10 let zapora in 100.000 dolarjev kazni. Kaznovali bi tudi organizacije, ki podpirajo protestnike.

Za začetek protestov velja Standing Rock, novembra leta 2016, kjer je stotine protestnikov kljubovalo policistom in varnostnikom, ki jih je najelo podjetje Energy Transfer Partners. Med protestniki je bilo največ pripadnikov indijanskega plemena Sujev. Po tem protestu se je koalicija staroselskih Američanov in okoljevarstvenih organizacij v Oklahomi odločila preprečiti gradnjo naftovoda Diamond, ki bi prenašal nafto iz Oklahome v Tennesee.


Ne bodo se ustavili


Že takrat je bilo v politiki veliko govora o mogočih kaznih za protestnike. Protestnike v Oklahomi tako lahko doleti kazen 1000 dolarjev in šest mesecev zapora. Organizacije, ki so jih podpirale, pa lahko doleti tudi obveznost plačila odškodnine do milijona dolarjev.

Mladi zahtevajo, da ohranimo živ planet. FOTO: Borut Tavčar/Delo
Mladi zahtevajo, da ohranimo živ planet. FOTO: Borut Tavčar/Delo


Okoljevarstniki opozarjajo, da novi predpisi povečujejo tudi pritiske na kmetovalce, ki ne dajo dovoljenja za plinovode ali naftovode po svoji zemlji. Prav zato se oblikujejo tudi pravne ekipe, ki bodo novo zakonodajo poskusile ovreči kot neustavno na zveznem sodišču. Protestniki pa napovedujejo, da jih niti kazni ne bodo ustavile, »če bo treba v zapor, bodo pač vsi šli v zapor«.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine