Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Okolje

»Največ plastike, kar so jo kadarkoli našli v kitu«

Na Filipinih so v želodcu poginulega kita našli 40 kilogramov plastičnih vrečk.
Junija lani je na Tajskem poginil kit, v katerem so našli več kot 80 plastičnih vrečk. FOTO: Shutterstock
Junija lani je na Tajskem poginil kit, v katerem so našli več kot 80 plastičnih vrečk. FOTO: Shutterstock
18. 3. 2019 | 13:22
18. 3. 2019 | 14:00
2:22
Onesnaževanje s plastiko dosega kritične stopnje ter predstavlja težvao globalnih razsežnosti. Zadnja vest o vplivu človeške malomarnosti je prišla s Filipinov, kjer so okoljevarstveniki našli naplavljenega mladega kita. Morski biologi so v njegovem želodcu našli 40 kilogramov plastičnih vrečk ter nesrečo označili za »najhujši primer zastrupitve morskih živali«.

Okoljevarstvene skupine že dlje časa ostro kritizirajo filipinsko vlado, saj še vedno niso prepovedali plastičnih izdelkov za enkratno uporabo. »To je ogabno in srce parajoče,« je za tiskovno agencijo AFP dejal Darrell Blatchley, predsednik muzeja D’ Bone Collector, kjer so pomagali pri analizi naplavljenega kita. »V zadnjem desetletju smo opravili obdukcijo 61 poginulih delfinov in kitov, vendar je to največja količina plastike, ki smo jo kadarkoli našli,« je še dodal Blatchley. 



4,7 metre dolgega kita je v petek naplavilo na obalo v mestu Mabini, kjer so ga lokalni ribiči sprva poskušali rešiti, vendar se je kmalu vrnil v plitvino. »Bil je močno shiran, oslabljen ter ni bil zmožen samostojno plavati,« je pojasnila Fatma Idris, predstavnica lokalnega združenja ribogojnic in vodnih virov. Žival je bila poleg tega dehidrirana ter je bruhala kri. 

Vest o poginulem mladem kitu je javnost razburila le nekaj dni za tem, ko je globalna zaveza za alternativo sežigalnicam odpadkov objavila poročilo, ki potrjuje ogromno količino plastike, ki jo na letni ravni zavržejo na Filipinih. V poročilu so tako med drugim opozorili tudi na 60 milijard plastičnih vrečk, ki končajo v smeteh filipinskih gospodinjstev. Na Filipinih naj bi imeli drugače ostre zakone glede odlaganja odpadkov, vendar so slednji nadvse slabo implementirani. 

Darrell Blatchley, predsednik muzeja D’ Bone Collector, iz trebušne votline kita vleče plastične odpadke. FOTO: AFP
Darrell Blatchley, predsednik muzeja D’ Bone Collector, iz trebušne votline kita vleče plastične odpadke. FOTO: AFP


Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine