Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Okolje

Kitajska delno dopušča uporabo rogov nosorogov in kosti tigrov

Okoljevarstveniki menijo, da je delna omilitev prepovedi velik korak nazaj v zaščiti ogroženih živali. 
Deli živali so cenjeni v tradicionalni kitajski medicini, a dokazov za učinkovitost ni. FOTO: Thinkstock
Deli živali so cenjeni v tradicionalni kitajski medicini, a dokazov za učinkovitost ni. FOTO: Thinkstock
S. S.
30. 10. 2018 | 10:42
30. 10. 2018 | 10:45
1:43
Borci za pravice živali so na nogah, ker je Kitajska delno umaknila prepoved na trgovaje s tigrovimi kostmi in nosorogovimi rogovi. Obe živalski vrsti so ogroženi in Kitajska je trgovanje z njihovimi deli prepovedala leta 1993, a v ponedeljek so znova dovolili, da lahko uporabljajo dele živali v ujetništvu v namene znanosti, medicine in kulture. Strokovnjaki so zaskrbljeni, da bo to močno otežilo reševanje vrst pred izumrtjem, saj se bo znova povečalo povpraševanje. Deli živali so še posebej cenjeni v kitajski tradicionalni medicini, zato črni trg cveti.

V izjavi je kitajski Državni svet sporočil, da lahko dele nosorogov in tigrov uporabljajo v medicinskih raziskavah. »Prah iz delov rogov in kosti lahko uporabljajo le v specializiranih bolnišnicah, ki imajo dovoljenje administracije za tradicionalno kitajsko medicino,« so pojasnili. Znanost do zdaj ni našla oprijemljivih dokazov za učinkovitost delovanja živalskih delov.

Svetovni sklad za živali (WWF) je v izjavi navedel, da bo ta poteza imela »uničujoče posledice«, in da je velik korak nazaj v zaščiti živali. »Čeprav gre za omejeno uporabo, bo trgovanje vneslo zmedo med potrošnike in oblasti, saj ne bodo mogli ugotavljati, kaj je pridobljeno legalno in kaj ne,« so sporočili.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine