Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Okolje

Fosilni projekti z dražjimi posojili in zavarovanji

Če Eni ne bo izpolnil podnebnih ciljev, bo plačal pet milijonov evrov več obresti na posojila.
Veliko dela zahteva prepričevanje, da gre res za zelene projekte, ker je bilo veliko zelenega zavajanja, pravi Karina Litvack, predsednica Climate Governance Initiative. FOTO: Leon Vidic/Delo
Veliko dela zahteva prepričevanje, da gre res za zelene projekte, ker je bilo veliko zelenega zavajanja, pravi Karina Litvack, predsednica Climate Governance Initiative. FOTO: Leon Vidic/Delo
26. 4. 2023 | 05:00
0:24

V nadaljevanju preberite:

Karina Litvack, predsednica Climate Governance Initiative in članica nadzornega odbora pri družbi Eni, se s trajnostnimi naložbami in korporativnim upravljanjem ukvarja že od leta 1997, ko je bila trajnost še zelo v povojih. Povezovali so jo s korupcijo, človekovimi pravicami, varnostjo pri delu, zdravstvenim varstvom. Nekdo je želel izkušnje s korporativnim upravljanjem in tako se je 2014 znašla v energetskem podjetju Eni. Tudi tam je bilo zelo težko prodreti z okoljskimi vsebinami.

Že 1992 je bil podnebni vrh v Riu de Janeiru in vsi smo menili, da bodo podnebne spremembe velika zgodba in da bodo sledili ukrepi. A se ni zgodilo nič.

Res, nič se ni zgodilo. Kot investitorka sem ugotovila, da ko začnem govoriti o podnebnih spremembah, člani upravnega odbora takoj obrnejo pogovor k zdravju in varnosti ali pa k razlitju nafte ali drugih onesnaževal. To je seveda dobro in pomembno, a ni temelj poslovanja. Smo v napačnem poslu, proizvajamo fosilna goriva, ki niso združljiva s podnebno varnostjo. Odlično, da ne želite razlitij nafte, pravzaprav je to nujnost, vendar to ni dovolj, pogovoriti se moramo, ali smo v pravem poslu. Ko sem tri tedne sedela v upravnem odboru, sem pisala predsedniku, ali lahko vidim podnebno strategijo družbe, ker je ne najdem. Veliko je bilo napisanega o razlitjih nafte pa o zmanjšanju sežiganja metana na baklah. Na srečo je bil velik podpornik korporativnega upravljanja in mi je rekel, da imam prav, da smo verjetno v napačnem poslu. Tako se je začelo s Chapter Zero (Poglavje nič).

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine