Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Okolje

Direktivi o trajnostnosti podjetij izbili še nekaj zob

Svet EU je v pogajalskem stališču o predlogu direktive odločil, da finančni sektor ne bo odgovarjal za kršenje človekovih pravic in uničevanje okolja.
Pogajanja o končnem predlogu direktive med evropsko komisijo, svetom EU in evropskim parlamentom se bodo začela prihodnjo pomlad. FOTO: Reuters
Pogajanja o končnem predlogu direktive med evropsko komisijo, svetom EU in evropskim parlamentom se bodo začela prihodnjo pomlad. FOTO: Reuters
5. 12. 2022 | 05:00
5:58

V nadaljevanju preberite: 

Evropska komisija je februarja letos predstavila predlog direktive, ki od velikih podjetij na trgu EU zahteva, da v svojih dobavnih verigah preprečijo oziroma odpravijo kršitve človekovih pravic in uničevanje okolja. Vse od takrat predlog, ki so ga okoljske nevladne organizacije označile za »prelomnega«, izgublja zobe. V najnovejšem krogu mu je nekaj dodatnih izbil svet ministrov, ki je iz zahtev direktive izvzel finančni sektor.

To pomeni, da banke in investicijska podjetja ne bodo odgovarjali za kršitev človekovih pravic (na primer prisilno delo) ali uničevanje okolja (denimo razlitje nafte), ki so jih povzročila podjetja, katerih aktivnosti financirajo. Takšna odločitev je bila sprejeta prejšnji četrtek na zasedanju sveta ministrov, kjer je bilo potrjeno pogajalsko stališče, to je tako imenovani splošni pristop do predloga direktive o skrbnem pregledu v podjetjih glede trajnostnosti (direktiva CSDDD).

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine