Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Okolje

Čebela, ki ne živi v družini, umre od osamljenosti

Čebeljo družino lahko sestavlja od nekaj deset tisoč pa do več sto tisoč čebel. Žuželka živi le od 30 do 70 dni in opravlja šest različnih poklicev.
Čeprav kot družba do malih letečih bitij gojimo spoštovanje, po drugi strani ne delujemo vedno v njihovo korist. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Čeprav kot družba do malih letečih bitij gojimo spoštovanje, po drugi strani ne delujemo vedno v njihovo korist. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
21. 8. 2022 | 05:00
15:40

V nadaljevanju preberite:

Z velikim poznavalcem čebel in ljubiteljskim čebelarjem Jankom Božičem o skrivnostnem življenju čebel, o tem, ali so preživele požare na Krasu, kako se med seboj sporazumevajo, zakaj napadejo človeka, če se v temnih oblačilih in prepoten približa panju, da so čebele trpežnejše od človeka, in o tem, da bi morale biti trate manj pokošene, predvsem pa manj zastrupljene. 

V antičnih kulturah ob Egejskem morju in na Bližnjem vzhodu so imeli čebele za svete živali, ki povezujejo naravni svet s podzemljem. Čebelji motivi so bili pogosto ornament na grobnicah, pogrebne komore Mikencev iz bronaste dobe pa so bile celo oblikovane kot satje. Tudi v slovenski družbi ima čebela posebno mesto. Janko Božič zanje uporablja pridevnike, s katerimi navadno opisujemo ljudi. Znajo biti sitne, zoprne, razdražljive.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine