Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Okolje

Brazilski predsednik odpustil znanstvenika, ker je opozarjal na izsekavanje Amazonije

Brazilski predsednik Jair Bolsonaro je satelitske podatke o izsekavanju pragozda označil za laži.
FOTO: Nacho Doce Reuters
FOTO: Nacho Doce Reuters
S. S.
4. 8. 2019 | 17:04
4. 8. 2019 | 17:37
2:26
Vodjo brazilske vladne agencije, ki je opozarjal na bistveno povečano stopnjo deforestacije amazonskega pragozda, so odpustili, saj se je spustil v javni spor z desničarskim brazilskim predsednikom Jairjem Bolsonarom.

Ricardo Galvao, direktor brazilskega inštituta za raziskave (INPE), je v videoizjavi na facebooku povedal, da so ga razrešili v petek, potem ko je zagovarjal resničnost satelitskih podatkov, ki prikazujejo, kako se je pospešilo izsekavanje »pljuč« sveta, so zapisali na spletni strani CNN.

Okoljevarstveniki svarijo, da se že jasno kažejo predsednikove poteze, ki omogočajo posege v neokrnjen gozd. Uničevanje tropskega pragozda je bilo prvih nekaj mesecev Bolsonarovega predsedovanja stabilno, maja in junija pa se je izjemno pospešilo, je ugotovil omenjeni inštitut. Junija letos je bilo tako izgubljenega 769,1 kvadratnega kilometra gozda, medtem ko so lani junija izsekali 488,4 kvadratnega kilometra gozda.

FOTO: Nacho Doce Reuters
FOTO: Nacho Doce Reuters


Galvao je še dodal, da je bil razrešen po sestanku z brazilskim ministrom za znanost in tehnologijo Marcosom Pontesom. Usoda znanstvene institucije je zdaj odvisna od njegovega naslednika, ki ga bo imenoval minister.
Znanstveniki so poželi pozornost svetovne javnosti, ko so razgalili podatke, ki kažejo, kako uničujoč je predsednikov načrt, da največji tropski gozd na široko odpre industriji.

Bolsonaro je podatke označil za navadne laži, ki škodijo trgovinskim pogajanjem, je navajala brazilska tiskovna agencija. Galvao se ni dal in opozoril, da je predsednik izrekal nekaj neprimernih obtožb na račun nekaterih najboljših brazilskih znanstvenikov.

Okoljevarstveniki so ob prihodu Bolsonara na oblast opozarjali na njegove sporne načrte, saj je že med kampanjo izpostavljal ekonomski potencial Amazonije. A v njej znanstveniki in okoljevarstveniki ne vidijo ekonomske računice, ampak zibelko biodiverzitete in ključni ekosistem, pomemben za celotno Zemljo.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine