Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Obnavljamo Slovenijo

Čas za vprašanja – a šele dan potem

Velike besede so v teh trenutkih odveč, dejanja štejejo, in pri teh zagotovo prednjačijo številni prostovoljci.
Reševanje pasjih mladičkov v Sneberjah. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Reševanje pasjih mladičkov v Sneberjah. FOTO: Voranc Vogel/Delo
5. 8. 2023 | 05:00
18. 8. 2023 | 14:47
2:51

Narava nam ne prizanaša. Prizori, ki so preplavili medije in družbena omrežja, spominjajo na Železnike leta 2007 in Celje leta 1990, a mnogi starejši prebivalci teh krajev trdijo, da je bilo tokrat še veliko huje. Na terenu so v teh dneh vse razpoložljive sile civilne zaščite, ki so včeraj – dobesedno – reševale življenja ter poskušale stanovanjske hiše in gospodarska poslopja ubraniti pred vdori vode in blata.

image_alt
Na Ljubnem je odneslo štiri hiše, evakuirali več tisoč ljudi

Na terenu so poklicni in prostovoljni gasilci, vojaki Slovenske vojske, lastniki gradbene mehanizacije in druge opreme, s katero čistijo ceste in črpajo naraslo vodo. Škoda po poplavah bo ogromna, to je že jasno, čeprav o številki še nobeden od pristojnih ne želi špekulirati. Predsednica republike Nataša Pirc Musar je vsem prizadetim sporočila, da niso sami.

Velike besede so v teh trenutkih odveč, dejanja štejejo, in pri teh zagotovo prednjačijo prostovoljci, ki pomagajo drugim, medtem ko zaliva njihove lastne domove. Premier Robert Golob je zaradi izrednih razmer predčasno prekinil svoj dopust, na terenu je vseskozi obrambni minister Marjan Šarec.

Poplave v Šmarci pri Kamniku. FOTO: Leon Vidic/Delo
Poplave v Šmarci pri Kamniku. FOTO: Leon Vidic/Delo

Zdaj (še) ni čas za medsebojna (politična) obračunavanja, koliko smo zaradi zatiskanja oči pred posledicami podnebnih sprememb sami odgovorni za divjanje narave. Niti ni (še) čas za zastavljanje vprašanj, koliko hiš je zgrajenih na poplavnih območjih ter kdo bi to lahko preprečil, pa ni. Kako (ne)čiste so bile struge vodotokov, ki tečejo skozi mesta in vasi. Kdaj v Sloveniji poslušamo stroko in kdaj ji – zaradi lastne preračunljivosti in delovanja po liniji najmanjšega odpora – zapremo vrata.

image_alt
Zaradi zgodovinske višine reke so iz odtočnih kanalov bruhali – gejzirji

Zakaj ljudje brezglavo rinejo v nevarnost, zakaj so bili kampi polni, čeprav so pristojne službe pravočasno opozorile, da bo narava podivjala. Po sanaciji bo čas za prijavo škode in za postavljanje vseh omenjenih vprašanj. Tudi, kako hiter je mehanizem za pomoč, ki ga lahko po zaprosilu Slovenije aktivira Evropska unija, in kaj lahko na tem mestu za hitro sanacijo stori komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič. Slovenec.

Ne bomo mogli nenehno le »gasiti požara«. Morali se bomo iskreno in zelo resno vprašati, kaj lahko storimo, da bi vsaj malo omilili ujme.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine