Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Evropa izbira

Pred gladko zmago Janševih lojalistov, levica v krču

Stranka SDS se pripravlja na rekordno zmago, kaže, da bo sama osvojila več poslanskih mandatov kot vse stranke koalicije skupaj.
Na zadnjih evropskih volitvah leta 2019 so bili izvoljeni: Milan Zver, Ljudmila Novak, Milan Brglez, Tanja Fajon, Klemen Grošelj, Irena Joveva, Franc Bogovič in Romana Tomc. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Na zadnjih evropskih volitvah leta 2019 so bili izvoljeni: Milan Zver, Ljudmila Novak, Milan Brglez, Tanja Fajon, Klemen Grošelj, Irena Joveva, Franc Bogovič in Romana Tomc. FOTO: Voranc Vogel/Delo
26. 2. 2024 | 05:00
26. 2. 2024 | 14:40
7:50

V nadaljevanju preberite:

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je razpisala volitve v evropski parlament za 9. junij, letos pa se prvič voli devet poslancev iz Slovenije. Pričakovana volilna udeležba bo tradicionalno nizka, nekje med 25- do 30-odstotna, kar daje prednost desnim strankam. Preračunano v poslanske mandate jim kaže na pet mandatov.

Trenutno je v javnem mnenju daleč najmočnejša stranka SDS, ki je doslej slavila zmago na vseh dosedanjih evropskih volitvah. Tudi letos se pričakuje njena zanesljiva zmaga. Prvič v zgodovini evropskih volitev v Sloveniji bi se lahko zgodilo, da bi lahko SDS dobila štiri evropske poslance.

Zaradi afere nakupa pravosodne palače na Litijski so vladne stranke še vedno pod javnomnenjskim udarom, rejtingi SD pa tudi Gibanja Svobode so močno padli. Še več težav od Svobode ima seveda SD, kjer zdaj prevladuje interna ocena, da mora stranka napeti vse sile, da osvoji en poslanski mandat.

Med zunajparlamentarnimi strankami ima stranka Vesna največ možnosti, da dobi evropskega poslanca. Na njeni listi bo kandidiral kočevski župan Vladimir Prebilič. Žrtev drobljenja glasov na desnici bo najverjetneje stranka SLS.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine