Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

Žena morilca spregovorila o dolgoletnem nasilju

Domnevni morilec matere Dragan Kukanja nasilje zanika, nekdanja žena in hči sta ga postavili na laž.
Dragan Kukanja ima paranoidno osebnostno motnjo, a je umor kljub temu zagrešil prišteven. FFOTO: Boštjan Celec
Dragan Kukanja ima paranoidno osebnostno motnjo, a je umor kljub temu zagrešil prišteven. FFOTO: Boštjan Celec
29. 6. 2019 | 07:00
3:52
Nova Gorica – Pred novogoriškim okrožnim kazenskim sodnikom Igorjem Majnikom se je nadaljeval postopek zoper Dragana Kukanjo, 69-letnika iz Črnič, ki naj bi 4. septembra lani v Črničah več ur pretepal, nato pa zverinsko umoril svojo 91-letno mamo Tatjano. O njegovem nasilju je na sodišču spregovorila tudi njegova nekdanja žena.

Čeprav je Kukanja dogodek poskušal prikazati, kot da je njegova mati nesrečno padla po stopnicah, in zatrdil, da je bil vselej skrben do članic svoje družine ter da ni bil nikoli nasilen do mame, žene ali hčere, sta ga slednji predstavili v popolnoma drugačni luči. Kukanji namreč poleg umora sodijo tudi zaradi nasilnih dejanj v družini ter zanemarjanja mladoletne osebe oziroma surovega ravnanja s hčerko, grozi pa mu 30 let zapora.


Če ne bi bilo hčerke, bi že zdavnaj zbežala


Njegova zdaj že nekdanja žena je na nadaljevanju procesa po poročanju Primorskih novic v solzah opisovala razmere v družini, o podrobnostih taščinega umora pa ni vedela povedati ravno veliko. Ker slabo sliši in vidi, ni zaznala ničesar, le vmes je opazila, da ženica okrvavljena leži na postelji.

Je pa več povedala o nasilnem možu: »Prvič me je brcnil leta 2001 v kolk. Tako zelo sem se ga bala, da če ne bi bilo hčerke, ki sem jo poskušala vsaj malo obvarovati, bi že zdavnaj zbežala. Kričal je, norel, me mlatil in vlekel za lase. Tepel me je po glavi, hrbtu, nogah. Prijel me je za vrat in z glavo butal v zid. Vedno sem mislila, da bo tokrat zadnjič, a ni bilo. Jaz sem že potrpela, bala sem se za hčerko. Vse sem poskušala narediti po njegovem okusu, a nič ni bilo prav. Nasilen je bil tudi, ko ni bil pijan, vse ga je motilo.«

Dvajsetletna hči je opisovala očetovo dolgoletno nasilništvo nad mamo in babico. FOTO: Marko Feist 
Dvajsetletna hči je opisovala očetovo dolgoletno nasilništvo nad mamo in babico. FOTO: Marko Feist 


Tudi do svoje mame je bil nasilen, je nadaljevala žena, ki se je po zločinu ločila od njega. »Mlatil jo je kot mene. Najhuje je bilo, ko je izvedel, da je to hišo, v kateri smo živeli, prepisala na njegovega brata. Tako jo je pretepel, da je imela glavo vso v modricah, kavo je lahko pila le po slamici.« Kukanja, za katerega je izvedenka psihiatrične stroke Martina Breda Žmuc Tomori ugotovila, da ima paranoidno osebnostno motnjo, a je umor kljub temu zagrešil prišteven, je pričanje nekdanje žene pospremil z besedami: »Ni res, kar govori. Vse je obrnjeno.«

Na enem od narokov je sicer že 20-letna hči opisovala očetovo dolgoletno nasilništvo nad mamo in babico ter se spominjala septembrske noči groze, ko se je pijan vrnil domov: »Odprl je vrata babičine sobe. Začel je kričati, zaslišala sem udarce in babičino stokanje, hropenje, prošnje, naj vendar neha. Potem jo je zvlekel na hodnik. Morala sem priti iz sobe. Babica je ležala na tleh sredi hodnika. Bila je krvava in v modricah. Brcal jo je, ji ukazoval, naj vstane.

Nekako se ji je uspelo privleči do kopalnice, kjer ji je strgal spalno srajco in zakričal, da je grda in stara. Potisnil jo je v kad in začel tuširati. Vrgel ji je brisačo in jo zvlekel nazaj v sobo. Porinil jo je na posteljo in napad se je nadaljeval. S pestjo in kolenom jo je tepel po vsem telesu. Z mamo si nisva upali narediti ničesar, saj bi zagotovo napadel tudi naju.« Potem je odšel spat, toda zjutraj naj bi pretepanje nadaljeval, tako da je nesrečna ženica zaradi prehudih poškodb umrla.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine