Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

Žena ga je razjezila, pa jo je hotel zažgati

Ivan Mikec je obtožen poskusa umora na zahrbten in grozovit način, hujše poškodbe zaradi ognja pa je dobil sam.
Ivan Mikec bo še razmislil o ponudbi tožilstva – desetih letih zapora. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
Ivan Mikec bo še razmislil o ponudbi tožilstva – desetih letih zapora. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
Tanja Jakše Gazvoda
8. 12. 2018 | 07:00
3:54
Novo mesto – Včeraj je na zatožno klop novomeškega okrožnega sodišča pred sodnico Melito Perko sedel Ivan Mikec, ki ga tožilstvo preganja zaradi poskusa umora žene na grozovit način. Opraviti bi morali predobravnavni narok, a je bil ta prekinjen, saj se bosta tožilstvo in obramba še pogajala o priznanju krivde.

Bilo je v soboto, 5. maja letos, ko je 55-letna Anica Mikec s Sv. Vrha pri Mokronogu zvečer kot že ničkolikokrat legla k možu Ivanu, ki je že spal. Tudi sama je hitro zaspala, potem pa sta jo nenadoma prebudila čuden zvok in nenavadna svetloba. Zagledala je moža, ki je imel ob sebi blazino in slamo, to pa je zažgal. Zagorelo je hitro, saj je blazino iz spalnice najprej nesel v gospodarsko poslopje in tam polil z bencinom, nato je gorečo gmoto porinil ženi v naročje.

Ko je videla, da je zadeva resna, v tistem se ji je že vnela spalna srajca, se je pognala v kopalnico in si pomagala z mokro brisačo, zatem je stekla ven in poklicala na pomoč. Ogenj je medtem očitno zajel tudi Ivana ter se hitro razširil po stanovanju.
Gasilci PGD Mokronog in Trebelno so bili hitro na kraju dogodka, spopadli so se z ognjenimi zublji in hkrati iskali Mikca. Ni bilo namreč jasno, kje je, iskanje v hiši pa je oviral gost dim. Mikec se je pred požarom zatekel na podstrešje bližnjega gospodarskega poslopja, kjer so ga našli povsem opečenega.


Oba v smrtni nevarnosti


Oba zakonca sta bila zaradi opeklin hudo poškodovana, reševalci so ju odpeljali v ljubljanski klinični center in nekaj časa je življenje obeh viselo na nitki. Izkazalo pa se je, da je hujše poškodbe dobil Ivan, ki še danes čuti posledice opeklin. Slabo namreč vidi in sliši, giba se omejeno, trpi tudi bolečine. Sta pa Mikčeva zgladila spore, o čemer priča tudi pismo, ki ga je spisala oškodovanka, sodnici Meliti Perko ga je izročila Mikčeva odvetnica Jasna Simčič. »Moja želja je, da bi ga odpustili, da bi se pozdravil. Še vedno se imava rada, kot sva se imela prej,« je zapisala Anica Mikec.

Obtoženega so na sodišče pripeljali iz pripora, vendar je bil predobravnavni narok prekinjen. »Pogajali se bomo še o višini kazni. Za zdaj mu tožilstvo očita poskus umora na zahrbten in grozovit način, saj je s požigom poskušal ubiti ženo. Zdaj je dejanje okvalificirano kot poskus umora, ali bi lahko šlo za milejšo obliko, pa se bo ugotavljalo med obravnavo, ko bo sodišče pretresalo vse dokaze. Možno je tudi, da bi lahko prišli do drugačne ugotovitve,« je po naroku dejala tožilka Nada Črnugelj. Kot je povedala, je nameravala, če bi obtoženi dejanje priznal, predlagati deset let zapora, vendar je Mikčeva zagovornica prosila za odlog predobravnavnega naroka. Posledice, ki jih ima Mikec, so namreč hude, sam niti brati ne more. »Pri dejanju, ki ga je storil zaradi nezadovoljstva z gospodinjskimi opravili, je bil vsekakor prisoten alkohol, zaradi opitosti pa je bil, kot je ugotovila tudi izvedenka, bistveno zmanjšano prišteven,« je še pojasnila tožilka.
 

Ko je pil, je postal vzkipljiv


Ivan Mikec je sicer znan kot priden možak, ki ni do tistega večera nikoli dvignil roke nad ženo, čeprav je bil do nje večkrat kritičen in tudi kakšno krepko ji je rekel, češ da ne dela in da mora vse postoriti sam. Sprla sta se le takrat, kadar je preveč pogledal v kozarec. Takrat je bil vzkipljiv, zamerljiv in konflikten, drugače pa sta živela v sožitju. Nov predobravnavni narok bo predvidoma 3. januarja.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine