Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

Zaradi ljubosumja en mrtev in trije ranjeni

Streljanje se je zgodilo pri Brezju, na glavni cesti Mirna Peč–Novo mesto, pobeglega osumljenca so že prijeli, v pridržanju tudi osumljeni sostorilec.
Po prvih ugotovitvah policijske preiskave je bil motiv dejanja  na Dolenjskem ljubosumje. Fotografija je simbolna. FOTO: Oste Bakal
Po prvih ugotovitvah policijske preiskave je bil motiv dejanja  na Dolenjskem ljubosumje. Fotografija je simbolna. FOTO: Oste Bakal
P. M.
6. 9. 2022 | 15:05
6. 9. 2022 | 15:13
6:01

Z intenzivno kriminalistično preiskavo sobotnega umora v Brezju pri Novem mestu so tamkajšnji policisti oziroma kriminalisti ugotovili, da se je okoli 22. ure, po koncu zabave v naselju Brezje, odpeljalo vozilo seat alhambra. Takoj za njim je zapeljal voznik audija 6, gre za 20-letnega osumljenca, doma iz Brezjega, ki je trenutno v pridržanju in ga obravnavajo kot sostorilca. Na mirnopeški cesti je dohitel vozilo seat, sunkovito zapeljal predenj, trčil vanj in mu preprečil nadaljnjo vožnjo. Iz audija je izstopil 25-letni osumljenec in ustrelil proti drugemu vozilu, sledila je izmenjava streljanja. Osumljenec z avtomatsko puško je po dejanju pobegnil.

Po prvih ugotovitvah policijske preiskave je bil motiv dejanja ljubosumje.

Kot smo v Delu poročali že v nedeljo, so streli eno osebo ubili, tri pa ranili: dve osebi – kot je zdaj znano, sta bila to sopotnika v audiju – se zdravita v novomeški bolnišnici. Gre za 19-letnega moškega in 26-letno žensko. Po ugotovitvah preiskave, opravljeni sodni obdukciji in analizi sledov pa kaže, da sta bila najprej zadeta potnika v seatu – 27-letnik v obraz, medtem ko je 22-letnik zaradi strelov umrl na kraju; 27-letnik, ki je dobil hude telesne poškodbe obraza, se zdravi v UKC Ljubljana.

Dvajsetletni voznik audija, ki so mu včeraj zvečer odvzeli prostost, je zapeljal poškodovana potnika na novomeško urgenco, sledil mu je seat s hudo poškodovanim 27-letnikom, je danes novinarjem povedal France Božičnik, vodja sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Novo mesto. V seatu je bila še ena oseba, ki je po streljanju pobegnila in ni bila poškodovana. Poškodovane so na urgenci zdravstveno oskrbeli. Truplo ustreljenega 22-letnika so policisti našli za robom ceste pri naselju Brezje.

Poškodovana 26-letna ženska je bila v streljanju hudo telesno poškodovana, dobila je več strelnih ran, 19-letnika pa so po oskrbi že odpustili.

image_alt
En mrtev, trije ranjeni, osumljenca našli in pridržali

Skupna akcija medijev in policije

Policija je nemudoma začela izvajati vrsto aktivnosti, da bi izsledila in prijela pobeglega – oboroženega osumljenca, pri čemer so poleg kriminalistov sodelovali policisti celotne policijske uprave. V nedeljo ob pol petih zjutraj je policija o dogodku obvestila javnost ter objavila obvestilo o iskanju osumljenca.

Na delo so že ponoči vpoklicali dodatne policiste in kriminaliste, ki so opravljali razgovore ter zbirali obvestila o pobeglem osumljencu. Zahvaljujoč medijskemu pritisku ter dobremu in vztrajnemu delu novomeških policistov, ki so ponoči in zjutraj prišli v službo, je dejal Božičnik, so osumljenega izsledili že nekaj ur po dogodku: ob pol osmih zjutraj se je sam predal policistom.

Ogled kraja dejanja je vodila dežurna preiskovalna sodnica z Okrožnega sodišča Novo mesto, pri ogledu je bil prisoten tudi dežurni državni tožilec z Okrožnega državnega tožilstva Novo mesto. Strokovno pomoč so nudili kriminalisti in kriminalistični tehniki sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Novo mesto ter strokovnjak Inštituta za sodno medicino iz Ljubljane. Pri opravljanju ogleda zaseženih vozil so se vključili še forenzični strokovnjaki Nacionalnega forenzičnega laboratorija.

Z opravljenim ogledom kraja kaznivega dejanja in udeleženih vozil so našli in zavarovali večje število bioloških sledi, zavarovani so bili različni tulci, krogle, deli krogel in pištola. Najdeno, zaseženo in zavarovano je bilo večje število mobilnih telefonov, zasežena so bila oblačila. Opravljena je bila tudi sodna obdukcija pokojnega. Vsi zaseženi predmeti so trenutno predmet forenzičnih preiskav, ki še potekajo.

Osumljenec v pridržanju

Spomnimo: v nedeljo zjutraj ob pol osmih, nekaj ur po dogodku in tri ure po obvestilu medijem, so policisti 25-letnemu osumljencu odvzeli prostost in ga pridržali zaradi utemeljenega suma kaznivega dejanja umora iz brezobzirnega maščevanja. Za kaznivo dejanje je zagrožena kazen zapora najmanj 15 let ter za kaznivo dejanje poskusa uboja, za kar je zagrožena kazen zapora od deset do petnajst let. Prijetega 25-letnika so danes zjutraj privedli na zaslišanje na Okrožno sodišče v Novem mestu – preiskovalni sodnik je zanj odredil sodno pridržanje.

Pridržali tudi voznika audija

Včeraj v večernih urah so policisti odvzeli prostost in pridržali še 20-letnika iz Brezja, voznika audija. Osumljen je kaznivega dejanja umora in poskusa uboja v sostorilstvu. Sostorilec se kaznuje v mejah svojega naklepa ali malomarnosti. O privedbi bo odločilo Okrožno državno tožilstvo v Novem mestu.

25-letnika je policija že obravnavala zaradi premoženjskih kaznivih dejanj, ropov, groženj in telesnih poškodb ter različnih prekrškov s področja javnega reda, 20-letnika pa za različna premoženjska kazniva dejanja.

Policisti in kriminalisti nadaljujejo preiskavo.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine