Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

Na terenu več kot 150 gasilcev in državni ekološki laboratorij

Policija je bila nekaj po četrti uri obveščena o požaru skladišča na Plemljevi ulici v Ljubljani. Na delu je več kot 150 gasilcev, ki se borijo z ognjem.
Požar v Vižmarjah. FOTO: Marko Feist
Požar v Vižmarjah. FOTO: Marko Feist
A. Č., M. B.
30. 11. 2021 | 07:15
30. 11. 2021 | 16:26
4:21

Požar se je s palet, naloženih ob objektu, razširil v notranjost objekta, v katerem ima skladišča več podjetij, tudi trgovsko podjetje z gumami, poroča Uprava za zaščito in reševanje. Policisti so kraj požara zavarovali in za zdaj zbirajo obvestila.

Ker je nastal požar večjega obsega, se je dim razširil na širše območje. Na kraju posredujejo gasilci in gašenje še poteka, za odklop elektrike sta bila že zjutraj obveščena Policija in Elektro Ljubljana. Policija okoliške stanovalce poziva, naj ostanejo v zaprtih stanovanjih in naj ne odpirajo oken. Hkrati vse prosijo, naj ne ovirajo dela intervencijskih služb in naj se po nepotrebnem ne zadržujejo v bližini požara.

Požar v Vižmarjah. FOTO: Marko Feist
Požar v Vižmarjah. FOTO: Marko Feist

»Aktiviran je državni ekološki laboratorij, ki meri vplive na okolje na mestu dogodka. Zaznali so povečanje trdih delcev v zraku kot produkta gorenja, drugih strupenih snovi za zdaj niso izmerili. Okoliškim prebivalcem svetujemo, da zapirajo okna in se po nepotrebnem ne izpostavljajo dimu, ki se bo predvidoma širil v širšo okolico. Nekoliko je tudi otežen promet v okolici,« medtem pojasnjujejo tudi v Gasilski brigadi Ljubljana.

Ekološki laboratorij z mobilno enoto je spremljal vplive na okolje ob požaru, so sporočili. od 6 ure do 12.30. Merili so onesnaženje zraka v okolici gorečega objekta in vplive na zdravje okoliških prebivalcev Vižmarij in Šentvida. S prenosnimi merilniki onesnaženja so zaznali do 10 krat povišano koncentracijo delcev PM10 v zraku v času, ko je bil požar najbolj intenziven in zaradi delne zamegljenosti področja dim iz požarišča ni prehajal v višje plasti ozračja. Drugih nevarnih plinov ali kemikalij niso zaznali v presežnih koncentracijah.

Dopoldne se je ob jasnem vremenu in prevetrenosti ozračja situacija izboljšala, zato ocenjujejo, da ljudje niso bili v večji meri izpostavljeni dolgotrajnejšim in škodljivim vplivom na zdravje, so sporočili iz Ekološkega laboratorija.

Zaradi požara je prekinjen tudi železniški promet na relacijah Kranj–Ljubljana, Ljubljana–Beljak in Ljubljana–Medvode. Kot so pojasnili na Slovenskih železnicah, so zagotovili nadomestni avtobusni prevoz, na katerem pa ni mogoč prevoz oseb na električnih invalidskih vozičkih, prav tako ni mogoč prevoz koles in živali. Pri nadomestnih prevozih lahko nastajajo zamude, zato na Slovenskih železnicah potnike pozivajo, da to upoštevajo pri načrtovanju svojega potovanja, so še zapisali na spletni strani.

FOTO: Gasilska brigada Ljubljana
FOTO: Gasilska brigada Ljubljana
Požar v Vižmarjah. FOTO: Blaž Samec/Delo
Požar v Vižmarjah. FOTO: Blaž Samec/Delo

Zaradi odstranjevanja posledic požara je hkrati zaprta Kosmačeva ulica med Celovško in Tacensko cesto, na Tacenski in Miheličevi cesti pa je promet oviran. Na prometnoinformacijskem centru voznikom priporočajo Obvozno cesto.

O požaru bo več znanega, ko bodo na kraju vzpostavljeni ustrezni pogoji, da kriminalisti začnejo ogled in ugotavljanje vzroka požara, še navajajo na policiji.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine