Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

Vrhovno tožilstvo ugotovilo napako tožilke v primeru mučenja psa

V zvezi s tem primerom so prejeli pet ovadb. Poteka tudi predkazenski postopek, ki pa še ni končan.
Po tem, ko je pes poginil, ga je odvrgel v smetnjak z biološkimi odpadki. Fotografija je simbolična. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Po tem, ko je pes poginil, ga je odvrgel v smetnjak z biološkimi odpadki. Fotografija je simbolična. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Pi. K.
26. 10. 2023 | 09:48
26. 10. 2023 | 10:55
2:44

Na vrhovnem državnem tožilstvu so končali strokovni nadzor nad delom dežurne tožilke na Okrožnem državnem tožilstvu v Kopru, ki je 3. julija usmerjala policijo pri obravnavi krutega ravnanja z mrtvim psom. Vrhovno tožilstvo je sporočilo, da je bila pri usmerjanju dela policije storjena strokovna napaka, tožilka pa je dejanje napačno ocenila kot prekršek, čeprav je šlo za sum storitve kaznivega dejanja, so sporočili.

Koprski policisti so 3. julija obravnavali starejšega moškega, ki je na Markovcu v smeri Semedele z mopedom peljal psa na sprehod, pri tem je imel psa privezanega na moped. Med vožnjo se je pes zgrudil in poginil. Ko je moški to opazil, se je zapeljal do smetnjaka za biološke odpadke, kjer je psa odvrgel.

Z Veterinarske fakultete Univerze v Ljubljani so za lokalni medij potrdili, da so bili vsi dokazi o vzrokih smrti nesrečne psičke dokončno uničeni. Zaradi presoje koprske tožilke, da je vlečenja psa, privezanega na motor, zgolj prekršek, in ne kaznivo dejanje mučenja živali, so bili nadaljnji postopki temu primerni; trupla se ni zavarovalo, obdukcije ni bilo. Samo slednja pa bi lahko v sodnem postopku potrdila, da je psička poginila prav zaradi izjemnega mučenja.

image_alt
Alkoholizirani moški na moped privezal psa, ta je med vožnjo poginil

Do ravnanja tožilke in policije so bili kritični tudi v več društvih za zaščito živali, kjer so med drugim zahtevali spremembo predmetne zakonodaje.

Okrožna državna tožilka v Kopru naj bi torej na podlagi telefonskega pogovora s policistom presodila, da v primeru smrti psičke ne gre za kaznivo dejanje mučenja živali. »Zdaj policija pravi, da ni dokazov, da je bila psička sploh kdaj živa privezana na motor, saj ni priče ali podatka, da je bila živa, ko jo je moški kruto vlekel za mopedom,« so med drugim že v preteklosti poudarili v pismu v Društvu za dobrobit živali AniMa in v Društvu za zaščito in pomoč živalim v stiski Lajka.

V zvezi s tem primerom so prejeli pet ovadb. Vrhovno tožilstvo je danes poleg ugotovitve napake tožilke še sporočilo, da se v dotičnem primeru vodi predkazenski postopek, ki pa še ni končan.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine