Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

V Nepalu strmoglavilo potniško letalo, umrlo najmanj 69 ljudi

Na krovu je bilo 72 ljudi. Letalo je bilo na poti iz prestolnice Katmandu v Pokharo, strmoglavilo pa naj bi tik pred pristankom. Našli so črno skrinjico.
FOTO: Prakash Mathema/AFP
FOTO: Prakash Mathema/AFP
STA, Be. B., P. M.
15. 1. 2023 | 08:30
16. 1. 2023 | 15:15
2:37

Po današnjem strmoglavljenju potniškega letala v mestu Pokhara v osrednjem delu Nepala so našli 69 trupel, preživelih ni, so po poročanju nemške tiskovne agencije DPA sporočili policija in letališke oblasti. Prav tako se nadaljuje preiskava vzroka strmoglavljenja, črno skrinjico letala pa so že našli, je potrdil koordinator reševalnih del na terenu.

Na stotine reševalcev preiskuje kraj strmoglavljenja. Na letalu je bilo 68 potnikov in štirje člani posadke.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

Med potniki je bilo po navedbah predstavnikov letališča 53 Nepalcev in 15 tujih državljanov: pet Indijcev, štirje Rusi, dva Južnokorejca ter po eden državljan Irske, Avstralije, Argentine in Francije.

Letalo naj bi strmoglavilo tik pred pristankom, pri tem pa je zagorelo.

Na videoposnetkih, objavljenih na družbenih omrežjih, je videti, kako letalo leti nizko nad naseljenim območjem, nato pa se ostro obrne navzdol. Na prizorišču strmoglavljenja, oddaljenem le okoli 1,5 kilometra od letališča, je več sto nepalskih vojakov.

Po navedbah predstavnika lokalnih oblasti je letalo strmoglavilo na območju med novim in starim letališčem v drugem največjem nepalskem mestu. Pokhara leži približno 200 kilometrov severozahodno od Katmanduja in je izhodišče za številne trekinge po Himalaji, med drugim za masiv Anapurna.

Nepalski premier Pushpa Kamal je po strmoglavljenju sklical izredno sejo vlade, letališče v Pokhari pa so zaprli.

FOTO: Yunish Gurung/AFP
FOTO: Yunish Gurung/AFP

Yeti Airlines je sicer zaradi varnostnih pomislekov na črnem seznamu EU, tako kot več drugih nepalskih letalskih prevoznikov.

Letalske nesreče so v Nepalu dokaj pogoste, med drugim zaradi oddaljenih pristajalnih stez in nenadnih vremenskih sprememb. Maja lani je v okrožju Mustang na severu Nepala strmoglavilo letalo družbe Tara Air, pri čemer je umrlo 22 ljudi.

Letalo je strmoglavilo tik pred pristankom, pri tem pa je zagorelo. Preiskava vzroka strmoglavljenja še poteka. FOTO: Reuters
Letalo je strmoglavilo tik pred pristankom, pri tem pa je zagorelo. Preiskava vzroka strmoglavljenja še poteka. FOTO: Reuters

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine