Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

V mednarodni akciji rešili 61 mladoletnih žrtev in aretirali 388 oseb

V obsežni policijski akciji je sodelovalo dvanajst evropskih držav, med njimi tudi Slovenija.
Trgovina z ljudmi, tudi mladoletnimi, cveti po vsem svetu. FOTO: Jumana El-Heloueh/Reuters
Trgovina z ljudmi, tudi mladoletnimi, cveti po vsem svetu. FOTO: Jumana El-Heloueh/Reuters
STA
4. 11. 2020 | 14:10
4. 11. 2020 | 15:33
2:47
V Evropi je v začetku oktobra potekala obsežna policijska operacija proti trgovini z otroki, v kateri so prijeli 388 ljudi, odkrili pa so tudi več kot 60 mladoletnih žrtev. Operacijo so usklajevali Europol, Portugalska, Španija in Velika Britanija, v njej pa je skupno sodelovalo 12 držav, tudi Slovenija.

Operacija je potekala med petim in enajstim oktobrom in je vključevala širok nabor nacionalnih agencij in služb, vključno s policijo, službami za nadzor priseljevanja in mej, prometno policijo, socialnimi službami in službami za zaščito otrok ter delovnimi inšpektorati, so danes sporočili iz evropskega policijskega urada Europol.

image_alt
Žrtve trgovcev z ljudmi so zaradi covida-19 manj vidne


Pristojne službe so v okviru operacije izvedle 388 aretacij, prepoznale pa so še 19 dodatnih osumljencev in sprožile 40 novih preiskav. Skupno so odkrili 249 potencialnih žrtev trgovanja z ljudmi, od katerih je najmanj 61 mladoletnih, pri 107 žrtvah jim starosti še ni uspelo določiti.

Sodelujoče države so se v iskanju žrtev in osumljencev osredotočile na mejne prehode in glavna prometna vozlišča. Glede na pojasnila Europola je pri tem vsaka država prilagodila svoje dejavnosti oblikam trgovine z otroki, ki v določeni državi prevladujejo.
 

Preverili 60.000 ljudi


Skupno je več kot 5000 predstavnikov oblasti preverilo skoraj 60.000 ljudi, več kot 1500 lokacij, skoraj 16.000 vozil in nekaj manj kot 40.000 dokumentov.

Kot navaja Europol, so tarče trgovcev z ljudmi najbolj ranljive skupine, med katerimi so tudi otroci, ki jih prodajajo za spolno in delovno izkoriščanje. Kriminalci jih tudi silijo v prosjačenje ali kazniva dejanja, kot je tihotapljenje nezakonitih dobrin.

Mladoletniki iz držav zunaj EU so pogosto žrtve tihotapcev beguncev. (Slika je simbolična). FOTO: Mansi Thapliyal/Reuters
Mladoletniki iz držav zunaj EU so pogosto žrtve tihotapcev beguncev. (Slika je simbolična). FOTO: Mansi Thapliyal/Reuters


Mladoletniki iz držav zunaj EU so pogosto tudi žrtve tihotapcev beguncev, ki sodelujejo z odraslimi, ki spremljajo otroke in se pretvarjajo, da so njihovi sorodniki ali uradni skrbniki.

Znotraj EU so v trgovino z otroki najpogosteje vpleteni njihovi sorodniki. Kriminalne organizacije, povezane prek velikih omrežij klanov, delujejo v več državah in na podlagi kroženja selijo otroke, še navaja Europol.

V operaciji so poleg omenjenih sodelovale še Avstrija, Belgija, Hrvaška, Ciper, Nemčija, Litva, Romunija in Nizozemska.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine