Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

Učiteljica je bila odpuščena nezakonito

Učiteljico, zaposleno za polovični delovni čas, so odpustili, ker je za polovičen čas poučevala še na drugi šoli, sedaj jo morajo vzeti nazaj.
Cvetka Hojnik je bila odpuščena nezakonito. FOTO: Aleš Andlovič
Cvetka Hojnik je bila odpuščena nezakonito. FOTO: Aleš Andlovič
STA
4. 3. 2021 | 16:32
4. 3. 2021 | 19:00
2:15
Višje delovno in socialno sodišče v Mariboru je odločilo, da je bila učiteljica Srednje šole za oblikovanje Maribor Cvetka Hojnik odpuščena nezakonito. Šola jo mora v osmih dneh pozvati nazaj na delo in ji vpisali delovno dobo od dneva prenehanja delovnega razmerja, poroča spletni Večer.

Šola je učiteljico odpustila januarja lani, ker naj bi s poučevanjem na dveh šolah v javni mreži prekršila konkurenčno prepoved. Hojnikova je bila namreč za nedoločen čas s polovičnim delovnim časom zaposlena kot učiteljica oblikovanja in tehničnega pouka na Srednji šoli za oblikovanje Maribor, enake predmete pa je poučevala tudi na Lesarski šoli v Mariboru in Srednji poklicni in tehniški šoli v Murski Soboti.

image_alt
Delavske pravice v času epidemije


Za lesarsko šolo je dobila soglasje, za poučevanje v Murski Soboti pa ne, saj je ravnateljica Nadja Jager Popović trdila, da gre za konkurenčno dejavnost. Hojnikovo, ki je kljub temu nadaljevala s poučevanjem, je na koncu odpustila.

Učiteljica s tožbo na prvi stopnji delovnega sodišča ni uspela, je pa po pritožbi uspela na višjem delovnem sodišču. To je ocenilo, da učitelj s poučevanjem na dveh šolah v javni mreži ne more storiti dejanja konkurenčne prepovedi.

image_alt
Sindikalna zaupnica dobila boj proti murskosoboški bolnišnici


Šola mora učiteljico zdaj v osmih dneh pozvati nazaj na delo in ji vpisali delovno dobo od dneva prenehanja delovnega razmerja. O delu, ki se nanaša na povračilo plač od dneva, ko je bila odpuščena do vrnitve, pa bo moralo prvostopenjsko sodišče odločiti še enkrat.

Po poročanju Večera je ravnateljica Jager Popovićeva v zadnjih dveh letih odpustila tri zaposlene - z enim se je izvensodno poravnala, dve tožbi pa je izgubila. Med drugim je višje delovno in socialno sodišče lani v celoti potrdilo sodbo prvostopenjskega sodišča o nezakoniti odpovedi delovnega razmerja učitelju Srednje šole za oblikovanje Maribor in sindikalnemu zaupniku Dejanu Paski.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine