Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

Tožilstvo za strelca s Titove zahteva 27 let zapora

Obramba Senada Softića bi milejšo, a pravično kazen. Obtoženec umora Radeta Mitrovića še ni obžaloval.
Tožilec Darko Simonič je<strong> </strong>v zaključni besedi poudaril, da je Senad Softić predlanskega oktobra na Titovi cesti v Mariboru, ko je v Radeta Mitrovića izstrelil najmanj 28 krogel, moril iz ljubosumja in obenem ogrožal še varnost drugih ljudi. FOTO: Aleš Andlovič
Tožilec Darko Simonič je<strong> </strong>v zaključni besedi poudaril, da je Senad Softić predlanskega oktobra na Titovi cesti v Mariboru, ko je v Radeta Mitrovića izstrelil najmanj 28 krogel, moril iz ljubosumja in obenem ogrožal še varnost drugih ljudi. FOTO: Aleš Andlovič
14. 2. 2019 | 08:00
3:09
Maribor – Strelcu s Titove, kot se je Senada Softića prijel vzdevek, bodo sodbo za umor Radeta Mitrovića razglasili danes, v četrtek opoldne. Čeprav si je želela obramba z novimi izvedenci in zaslišanjem dodatnih prič kupiti še nekaj časa, je sodnici Andreji Lukeš vendarle prekipelo in je zaključila verjetno najdaljši narok za izrek kazenske sankcije. Tožilstvo predlaga 27 let, obramba bi milejšo, a pravično kazen.

Vodja mariborskega tožilstva Darko Simonič je očitke, da želi obramba proces (če ga tako lahko imenujemo, saj je obtoženi dejanje priznal že januarja lani) zavleči do datuma, da bi Senada Softića morali spustiti na prostost, podkrepil z besedami: »Lahko bi pobegnil, saj vemo, od kod so njegove korenine«. Softićeva zagovornica odvetnica Tanja Kompara je namreč prej predlagala zaslišanje nove priče, ki jo je obtoženi spoznal v priporu in naj bi vedela veliko o pokojnem Radetu Mitroviću, predvsem »kako aroganten in nasilen« je bil do drugih ljudi.

Že na začetku včerajšnje obravnave pa je obtoženi 54-letnik, ki se je v Slovenjo preselil davnega 1981. leta, poudaril: »Mitrović je hotel razdreti mojo družino. Želela (Mitrović in žena, op. p.) sta se me rešiti in sta hotela zrežirati, da bi me policisti med aretacijo ubili. Ker se to ni zgodilo ob hišni preiskavi, me je zasledoval in mi škodil na drug način. To me je prizadelo, saj je bil prej moj družinski prijatelj. Zame je bila družina vse, bil sem navezan na svoje otroke.«

Besede, ki pa so bore malo vplivale na tožilca Simoniča. Ta je v zaključni besedi poudaril, da je Softić predlanskega oktobra na Titovi cesti v Mariboru, ko je v Radeta Mitrovića izstrelil najmanj 28 krogel, moril iz ljubosumja in obenem ogrožal še varnost drugih ljudi. »V obzir ni vzel življenja voznika avtomobila, v katerem je sedel pokojni, in voznice, ki se je v tem trenutku peljala mimo,« je izpostavil tožilec.

Predlog sodišču je bil izrek enako visoke zaporne kazni kot na predobravnavnem naroku: 27 let. Odvetnica Kompara je apelirala na sodišče, da »tehtno presodi vse okoliščine pred dejanjem in med njim« ter da prosi za pošteno in pravično sodbo. Čeprav je odvetnica med svojim skoraj polurnim zaključnim govorom poudarila, da obtoženi dejanje obžaluje, je videti drugače. Morda zares obžaluje povzročitev splošne nevarnosti, a umora zagotovo ne.

To je obtoženi poudaril že večkrat, pa tudi njegove zadnje besede pred izrekom sodbe so bile le zahvala odvetnici, sodnici, tožilcu, policistom in paznikom v zaporu, medtem ko o morebitnem obžalovanju ni bila izrečenega niti ena beseda.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine