Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

Tomaž Ročnik in Dragica Veršič spet na sodišču

Tožilstvo jima očita zlorabo položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti v času, ko sta bila večinski lastnik, član nadzornega sveta in direktorica Klasja.
Tomaž Ročnik in Dragica Veršič (prej Murko) vnovič dokazujeta, da družbe Klasje, ki je leta 2015 pristala v stečaju, nista oškodovala. Fotografija je iz prvega sojenja, v katerem sta bila obsojena na zaporne kazni, a je višje sodišče sodbo razveljavilo. FOTO: Špela Kuralt/Delo
Tomaž Ročnik in Dragica Veršič (prej Murko) vnovič dokazujeta, da družbe Klasje, ki je leta 2015 pristala v stečaju, nista oškodovala. Fotografija je iz prvega sojenja, v katerem sta bila obsojena na zaporne kazni, a je višje sodišče sodbo razveljavilo. FOTO: Špela Kuralt/Delo
21. 10. 2020 | 06:00
3:47
Celje – Znani poslovnež Tomaž Ročnik in nekdanja direktorica Klasja Dragica Veršič sta včeraj ponovno sedla na zatožno klop. Višje sodišče je namreč razveljavilo sodbo prvostopenjskega sodišča, v kateri je bil Ročnik obsojen na leto in devet mesecev zapora, Veršičeva pa na leto in dva meseca zapora. Obema morajo soditi ponovno. Včeraj sta v vnovičnem zagovoru ponovila, da sta nedolžna in da sta Klasje s svojimi dejanji reševala.

image_alt
Prvostopenjsko sodišče Ročnika poslalo v zapor

 
Specializirana državna tožilka Mojca Petan Žura obema očita zlorabo položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti. Leta 2007 sta ustanovila družbo Millcom Skupina, ki je le nekaj mesecev po ustanovitvi pridobila 11,5 milijona evrov posojila. S tem posojilom je Millcom kupil celotno premično in nepremično premoženje družbe Klasje. V istem dnevu, ko je bila nakazana kupnina, je Klasje celotno kupnino nakazalo nazaj družbi Millcom kot avans najemnine za nepremičnine in premičnine, ki jih je prej prodalo Millcomu. Tožilka jima očita, da je šlo za škodljive posle za Klasje, družba Millcom pa je pridobila veliko premoženjsko korist.
 

Ročnik: »Deloval sem v dobro družbe.«

 
Ročnik in Veršičeva vse očitke zanikata. Tako kot že v prejšnjem sodnem postopku sta tudi tokrat ponovila, da sta s prenosom premoženja dejansko reševala Klasje. Kot je včeraj vnovič pojasnila Veršičeva, je nad Klasjem visel zahtevek denacionalizacijskih upravičencev v višini okoli 450.000 evrov: »Klasje tega ni moglo plačati.« Dodala je, da je kasneje Klasje denacionalizacijskim upravičencem plačalo trikrat nižji znesek.

Okoli sto delavcev je v Klasju izgubilo delo. FOTO: Špela Kuralt/Delo
Okoli sto delavcev je v Klasju izgubilo delo. FOTO: Špela Kuralt/Delo

 
Da so očitki iz obtožnice »povsem neutemeljeni«, je dejal tudi Ročnik: »Deloval sem v dobro družbe, katere član nadzornega sveta in večinski lastnik sem bil.« Dodal je, da ni nikoli zlorabil položaja in da trditve specializirane državne tožilke ne držijo. Že v prejšnjem sojenju sta večkrat opozorila, da je Klasje razen ene nepremičnine vse dobilo nazaj. Tožilka sicer zatrjuje, da to ni bilo samoiniciativno, pač pa posledica kazenske ovadbe nekdanje predsednice nadzornega sveta Irene Stanke Čurin.
 

Kaj je vedela predsednica nadzornega sveta?

 
Če Čurinova ne bi celotne zgodbe naznanila organom pregona, do sojenja sploh ne bi bilo, saj nihče za to ne bi izvedel. Sama trdi, da je bila o spornih poslih seznanjena s spiskom transakcij, ki ga je nekdo leta 2012 pustil na njeni mizi. Prej je vedela le, da naj bi Klasje premoženje prodalo, ne pa da bo celotno kupnino v istem dnevu namenilo za najem istega premoženja, ki ga je prodalo. Irena Stanka Čurin bo za zdaj edina priča, ki jo bodo vnovič zaslišali.

image_alt
Sodba Ročniku in Veršičevi v prihodnjih dneh

 
Tako Ročnik kot Veršičeva pravita, da Čurinova laže in da je vedela vse. To bi po mnenju obrambe znal povedati Borut Bizjak, ki je bil takrat direktor ene od poslovnih enot Probanke. Obramba ga je že v prejšnjem sojenju predlagala za pričo, vendar ga takrat sodišče ni poslušalo. Ali ga bodo zaslišali tokrat, se bo sodnica Cvetka Posilovič odločila po zaslišanju Irene Stanke Čurin prihodnji teden.
 
Klasje je aprila 2015 pristalo v stečaju, brez dela je ostalo sto ljudi.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine