Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

Slovenca, ki ga iščejo že 18 let, so menda opazili v Avstraliji

Tiralica za Jožem Šmitom je najstarejša pri nas, iskanje za njim so razpisali novembra 2001.
FOTO: Thinkstock
FOTO: Thinkstock
Boštjan Celec
19. 1. 2019 | 06:00
2:47
Melbourne – V avstralskem Melbournu naj bi opazili Joža Šmita iz Vrbe na Gorenjskem, ki ga slovenska policija išče že več let. Avstralska policija je predlani namreč pozvala vse, ki bi kaj vedeli o njem, naj takoj obvestijo policiste, in tudi, naj se mu ne približujejo, ker velja za nevarno osebo.

Leta 2017 je Slovenija Šmita uvrstila na Europolov seznam najbolj iskanih kriminalcev, naši organi ga iščejo zaradi kaznivih dejanj spolne zlorabe otrok in razpečevanja otroške pornografije. Šmit je sicer eden od 154, za katerimi je pri nas razpisana tiralica, prav njegova pa je najstarejša. Leta 1960 rojen Šmit je v naši državi menda nazadnje živel v Kranju, iskanje za njim pa so razpisali 15. novembra 2001.

Leta 2017 je avstralska zvezna policija sporočila, da »Joze Smit aka Joza Smit aka Joseph Smit« morda živi in dela v zahodni Avstraliji, Slovenija pa ga išče zaradi zlorabe otrok. Proti njemu je bila julija 2017 podana zahteva za aretacijo zaradi izročitve Sloveniji, so sporočile avstralske oblasti, imeli pa so podatke, da naj bi kot rudar delal v zvezni državi Queensland ali v Novem Južnem Walesu. V Avstraliji naj bi živel od leta 2000, odkar mu je potekel turistični vizum, pa tam živi nelegalno.

Zvezna policija je pozivu dodala tudi fotorobot, kakšen naj bi Šmit bil videti danes. Visok naj bi bil okrog 170 centimetrov, čokate postave, z vse redkejšimi lasmi ter rjavimi očmi.

Joža Šmita zdaj sicer ni več na Europolovem seznamu, je pa na njem slovenski državljan Darjan Ješovnik, ki ga na Hrvaškem iščejo zaradi suma, da je bil član kriminalne združbe, ki je pretihotapila najmanj 718 kilogramov kokaina iz Južne Amerike v Španijo, na Hrvaško, v Slovenijo in na Nizozemsko. Na njem je tudi Danijel Borojević, ki je maja 2002 skupaj s pajdaši oropal poslovalnico Krekove banke v Celju in odnesel okoli 130.000 evrov v takratnih tolarjih. Poleg njega Slovenija išče še enega od treh izolskih bratov Hoxhaj; Shqipron se je obalnim policistom uspel izmuzniti leta 2016, in to prav v trenutku, ko je potekala obsežna kriminalistična preiskava v zadevi Kobra.

Takšen naj bi bil ubežnik po 18 letih na begu. FOTO: arhiv S. N.
Takšen naj bi bil ubežnik po 18 letih na begu. FOTO: arhiv S. N.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine