Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

Slaba hrana, premalo športa in gneča

Albin Božičnik, ki prestaja osemletno zaporno kazen, tožil državo in se poravnal.
Albin Božičnik je šestnajst mesecev preživel v priporu na Povšetovi. FOTO: Nada Černič Cvetanovski
Albin Božičnik je šestnajst mesecev preživel v priporu na Povšetovi. FOTO: Nada Černič Cvetanovski
20. 12. 2018 | 08:00
5:21
Ljubljana – Da bi bilo treba ljubljanski pripor oziroma zapor na Povšetovi temeljito obnoviti ali pa, kar je bilo že tolikokrat obljubljeno, pa nikoli realizirano, kar najbolje zgraditi novega, smo v zadnjih letih lahko že večkrat slišali. Za vse, ki se tam znajdejo za rešetkami, čeprav le za nekaj mesecev, je lahko življenje precej neznosno. To potem na lastni koži na koncu izkusimo tudi davkoplačevalci oziroma država, ki mora pripornikom oziroma zapornikom zaradi neustreznih bivalnih razmer plačati odškodnino.

Evropsko sodišče za človekove pravice je tako že leta 2011 prvič razsodilo, da so bile zapornikom na Povšetovi kršene pravice zaradi nečloveškega in ponižujočega ravnanja. Bivali so namreč v celici, veliki le 16,3 kvadratnega metra, pri čemer je na posameznika prišlo 2,7 kvadratnega metra. Tako so imeli premalo osebnega prostora, čas, ko so bili lahko na prostem oziroma zunaj celice, pa je bil prekratek. Zaradi neustreznih bivalnih razmer v ljubljanskih zaporih je država doslej izplačala že skupaj 225.028 evrov odškodnin – na podlagi sodb ESČP, odločb domačih sodišč, (zunaj)sodnih poravnav oziroma v predhodnem postopku na državnem odvetništvu.


Zapori na Povšetovi ulici v Ljubljani. FOTO: Joze Suhadolnik
Zapori na Povšetovi ulici v Ljubljani. FOTO: Joze Suhadolnik


V sobi ni imel zasebnosti niti Božičnik


Poročali smo tudi že, da je s tožbo proti državi, sicer le na prvi stopnji, v podobnem primeru uspelo tudi Igorju Bavdku, nekdanjemu kranjskemu prometnemu policistu, ki zaradi uboja Tineta Resnika na Dobu prestaja 14 let in pol zaporne kazni. Ljubljansko okrožno sodišče je sklenilo, da mu pripada 4500 evrov odškodnine zaradi neprimernih razmer na Povšetovi. V 474 dneh, kolikor je tam preživel, je imel na voljo tri oziroma štiri kvadratne metre osebnega prostora, kar je manj, kot določajo evropski standardi. Poleg tega v sobah ni bilo urejenega prezračevanja, v poletnih mesecih leta 2012 je bilo neznosno vroče, gibanje pa je bilo omejeno (še posebno, ko je bilo v sobi pet pripornikov).

S podobnimi težavami se je od 3. junija 2014 do 29. oktobra 2015 v priporu na Povšetovi ukvarjal tudi Albin Božičnik. V tožbi trdi, da so bile prostorske razmere nemogoče. V sobi so bivali štirje oziroma pet pripornikov, zaradi slabe hrane pa mu je začelo pešati zdravje. Tako je moral jemati tudi več zdravil. V sobi ni imel nobene zasebnosti, niti pri higieni, in ne miru pri počitku. Prav tako mu niso zagotovili dovolj športa in rekreacije. Njegovo psihofizično stanje je še poslabševalo premalo svežega zraka. Po njegovem mnenju, kot izhaja iz tožbe, je bil izpostavljen nepotrebnim in neupravičenim posegom v osebnostne pravice do dostojanstva, kar mu še danes povzroča hude duševne bolečine.

Koliko denarja bo zdaj zaradi tega dobil od države, nam njegov pooblaščenec na sodišču ni želel izdati. Pojasnil nam je le, da Božičnik, ki ga na sodišče ni bilo, ne želi imeti nobenih stikov z mediji. Po naših neuradnih podatkih naj bi se poravnaval za nekaj tisočakov. Od države je s tožbo sprva zahteval 16.480 evrov.
 

Še nekaj časa bo v zaporu


Božičnik je bil pred leti na ljubljanskem okrožnem sodišču obsojen na deset let zapora zaradi preprodaje kokaina in nedovoljene proizvodnje orožja ali eksploziva in prometa z njima (v prodajo je ponujal detonatorje, ki se uporabljajo za vžig eksploziva). Po pritožbi na višje sodišče mu je bila nato kazen znižana na osem let. V tej zadevi sta bila obsojena še dva soobtožena.

Zaporna kazen ga je doletela tudi leta 2014, in sicer skupaj z ženo in njunim sodelavcem. Kronisti so poročali, da je obnavljal svoja gostinska lokala Bolero in Alibi. Družba Alibi lokal Bolero, družba Idam pa Alibi. Delavci so delali na črno in dobili plačilo na roke. Račune za obnovo lokalov je izdala družba Palina, katere zakoniti zastopnik je bil sodelavec. Ta je Alibiju izdal lažne račune za opravljene gradbene storitve, Božičnik pa je kot zakoniti zastopnik družbe Alibi na podlagi navideznih računov, prejetih od Paline, pri davčnem uradu neupravičeno uveljavljal vračilo davka na dodano vrednost. En lažni račun za gradbene storitve je prejela tudi družba Idam, ki je nato prav tako uveljavljala vračilo davka. Tako so oprali skoraj 60.000 evrov. Pokazalo se je, da so podjetje Palina kupili z namenom, da bi prek njega goljufali državo. Alibi je družbi Idam izdal tudi račun za 391.000 evrov, in sicer za »dolgoročno odložene stroške«, na podlagi fiktivnega računa pa so uveljavljali vračilo davka. Božičnik je bil na koncu tako pravnomočno obsojen na tri leta in štiri mesece zapora.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine