Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

Razočarana gospodinja Felicity Huffman priznala krivdo v podkupovalni aferi

Tožilstvo bo zanjo po pričakovanju zahtevalo štiri mesece zapora, 12 mesecev pogojne kazni in 20.000 ameriških dolarjev kazni.
Felicity Huffman je, da je dosegla vpis hčerke na univerzo, v obliki lažnega dobrodelnega prispevka plačala podkupnino 15.000 dolarjev. FOTO: Katherine Taylor/Reuters
Felicity Huffman je, da je dosegla vpis hčerke na univerzo, v obliki lažnega dobrodelnega prispevka plačala podkupnino 15.000 dolarjev. FOTO: Katherine Taylor/Reuters
V. U.
13. 5. 2019 | 21:56
13. 5. 2019 | 22:46
2:56
Felicity Huffman, nekdanja zvezdnica serije Razočarane gospodinje in nominiranka za oskarja z vlogo v filmu Transamerica, je na sodišču v Bostonu priznala krivdo v podkupovalni aferi, ki je marca pretresla svet elitnih ameriških univerz.

Zato da je dosegla vpis hčerke na univerzo, je v obliki lažnega dobrodelnega prispevka plačala podkupnino 15.000 dolarjev. Tako je dosegla, da so ustrezno »popravili« sprejemni pisni preizkus njene najstarejše hčerke Sophie Macy. Po prepričanju tožilcev se je glede podkupnine dogovarjala tudi za vpis mlajše hčere, a si je zatem premislila.

Njenega moža, prav tako igralca Williama H. Macyja, danes ni bilo na sodišču, prišla je z bratom Moorom Huffmanom Jr. Razsodba naj bi sledila v treh mesecih, tožilstvo bo zanjo po pričakovanju zahtevalo štiri mesece zapora, 12 mesecev pogojne kazni in 20.000 ameriških dolarjev kazni.


 

Obseg podkupnin naj bi segal do 25 milijonov dolarjev


Huffmanova je najbolj znano ime v aferi, ki je mnogo širša, izbruhnila pa je marca. Ameriški zvezni tožilci so namreč tedaj več kot 60 ljudi obtožili koruptivnih dejanj pri omogočanju vpisa otrok bogatašev na elitne šole, kot so univerze Yale, Georgetown ali Standford.

Gre za korupcijo, ki je, kot je tedaj poročal Reuters, potekala leta, obseg podkupnin naj bi segal do 25 milijonov dolarjev. Starši so za vpis otroka na elitno univerzo plačevali tudi do 6,5 milijona dolarjev, ob Huffmanovi je v afero vpletena tudi druga zvezdnica z malih zaslonov, Lori Loughlin iz serije Polna hiša.

V središču afere pa je 58-letni William »Rick« Singer, ki so ga tožilci obtožili, da je preko svojega podjetja EdgeCollege amp; Career Network za svoje stranke urejal lažne avtorje sprejemnih izpitov. Ti so tovrstne izpite pisali namesto otrok njegovih strank, v določenih primerih pa je uspel urediti, da so šole otroke njegovih klientov obravnavale kot izbrane športnike, četudi to še zdaleč niso bili. Za to so poskrbeli ponarejeni rezultati in podkupljeni trenerji.

Singer je krivdo priznal že marca, sicer pa se je doslej izmed obtoženih v aferi – med njimi je 33 staršev – pred sodiščem za krive izreklo 20 ljudi.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine