Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

Prijet s 40 kilogrami kokaina

Voznik tovornjaka Matej Golhleb iz Gotovelj pri Žalcu je zanikal, da bi vedel za drogo med tovorom.
Zasežen kokain je bil namenjen na italijanski trg (fotografija je simbolična). Fotodokumentacija Dela
Zasežen kokain je bil namenjen na italijanski trg (fotografija je simbolična). Fotodokumentacija Dela
24. 12. 2018 | 08:00
3:16
Brescia – Da sploh ni vedel, kaj se skriva v njegovem tovoru, je italijanskim varnostnim organom odločno zanikal vpletenost v tihotapljenje kar 40 kilogramov kokaina Slovenec Matej Golhleb iz Gotovelj pri Žalcu. Zaradi velikega zasega je eden od italijanskih novinarskih člankov slikovito govoril celo o tem, da je Brescio pobelil sneg.

Golhleba je italijanska finančna straža že pred dnevi, 8. decembra, prijela na avtocesti. Kot so se pohvalili italijanski organi, so na tovornjaku s slovenskimi registrskimi tablicami odkrili več kot 40 kilogramov izredno čistega kokaina, ki je bil v zavitkih skrit med tovorom. Slovenski voznik je zatrjeval, da ni vedel, kaj prevaža, vendar ga policija sumi, da je bil člen v mreži organiziranega tihotapljenja drog. Organi pregona so namreč prepričani, da so ujeli eno od mul, ki si v nasprotju z višje rangiranimi člani hudodelske združbe sicer ne morejo obetati ravno sanjskega zaslužka.


Po poti Balkanskega bojevnika


Podrobnosti o tem, ali so policisti 10 milijonov vreden tovor odkrili po naključju med rutinskim pregledom slovenskega tovornjaka ali so mu sledili že prej, za zdaj še niso izdali. Znano je, da so tovornjak ustavili na avtocesti pri Brescii, po prvih ugotovitvah preiskave naj bi bil na poti iz Španije proti Sloveniji, droga pa naj bi tja dopotovala iz Južnoafriške republike, kamor so jo tihotapci z ladjo prepeljali iz Južne Amerike. Zaseženi kokain naj sicer ne bi bil namenjen slovenskemu, ampak severnoitalijanskemu trgu.

Potovanje kokaina sicer močno spominja na zgodbe, ki jih je bilo mogoče slišati na sojenju v zadevi Balkanski bojevnik. V bližini urugvajskega mesta Montevideo so namreč policisti na jahti Maui v lasti hrvaškega državljana Anastazija Martinčića pred leti zasegli 2175 kilogramov kokaina in tako preprečili predvideno potovanje droge: to bi pretovorili na čezoceansko ladjo Pirgos in prepeljali v Republiko Južno Afriko, od tam pa proti Italiji.


Le pet ur od doma


Golhleba so že pripeljali pred preiskovalnega sodnika, ta ga je poslal v pripor. Njegova žena nam je povedala, da je z možem nazadnje govorila 7. decembra in da so ga aretirali, »ko je bil od doma oddaljen pet ur«. Več naj bi povedala po srečanju z njegovim italijanskim odvetnikom, vendar od tega ni bilo nič. Po javno dostopnih podatkih je bil Golhleb v preteklosti lastnik podjetja za gradbeno mehanizacijo, prevoze, trgovino in storitve, sodeč po izvršilnih postopkih pa je imel očitno precej poslovnih težav.

Če bo Golhleb spoznan za krivega, mu grozi dolgoletna zaporna kazen. Zadnji slovenski tihotapec velikega kalibra, ki so mu stopili na prste v Italiji, je bil znani Konjičan Kristijan Kamenik. V okolici Milana so ga prijeli s 46,7 kilograma kokaina, zdaj pa prestaja osemletno zaporno kazen.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine