Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

Prijeli tatu, ki se je pretvarjal, da je delavec telekomunikacijskega podjetja

Žrtve je zvabil iz hiše, medtem so vanjo vstopili sostorilci ter ukradli denar in vrednejše predmete. Policija poziva k previdnosti.
Policisti pozivajo ljudi, da naj ne nasedajo goljufom in ne spuščajo neznancev v svoje domove. FOTO: Modic Igor
Policisti pozivajo ljudi, da naj ne nasedajo goljufom in ne spuščajo neznancev v svoje domove. FOTO: Modic Igor
S. B.
19. 10. 2024 | 12:50
19. 10. 2024 | 12:50
3:40

Novomeški kriminalisti so prijeli drznega tatu, ki se je izdajal za delavca telekomunikacijskega podjetja, pri čemer je domnevno storil več velikih tatvin. Za žrtve je načrtno izbiral starejše ljudi, ki prebivajo sami, ali pa jih je okradel v dopoldanskih urah, ko so bili sami doma. Kazniva dejanja je domnevno storil med julijem in oktobrom letos.

image_alt
Kako se zavarovati pred krajami?

Šestintridesetletni osumljenec se je tako konec avgusta skupaj s sostorilci pripeljal na dvorišče stanovanjske hiše v Vavti vasi. Oškodovancu se je lažno predstavil za delavca telekomunikacijskega podjetja, v dokaz mu je celo izročil lažno identifikacijsko kartico. S pogovorom o domnevni nadgradnji telekomunikacijskega sistema ga je zadržal na dvorišču hiše, medtem pa so sostorilci skozi odprta stranska vrata vstopili v hišo, pregledali prostore in ukradli denar ter več kosov zlatnine. Po dejanju so odšli, oškodovanec pa je šele čez več ur ugotovil, da je bil iz hiše izginil denar in nakit in o tem obvestil policiste.

Pod enako pretvezo je zvabil iz hiše tudi starejša oškodovanca na območju Žužemberka. Skupaj so odšli do bližnje njive, kjer naj bi v te namene opravili prekop, takrat pa so sostorilci vstopili v hišo in našli ter odnesli 1330 evrov. Tudi v tem primeru sta oškodovanca šele kasneje ugotovila, da sta bila žrtev kaznivega dejanja.

Julija so na enak način storili kaznivo dejanje v Črnomlju. Oškodovanko je osumljenec zvabil iz hiše, sostorilci pa so v tem času skozi odprto okno vstopili v hišo in odtujili zlat nakit v vrednosti okoli 1000 evrov. Oktobra pa se je 36-letnik s sostorilci pripeljal na dvorišče stanovanjske hiše v Mirni peči. Starejšo stanovalko je tokrat dejal, da je zaposlen v gradbenem podjetju in si ogleduje lokacijo, kjer naj bi po parceli za njeno hišo gradili cesto. V tem času so sostorilci vstopili v hišo ter ukradli denar, srebrnike, zlato in večje število medalj s športnih tekmovanj v skupni vrednosti okoli 4200 evrov.

Policisti so osumljenca že večkrat obravnavali zaradi podobnih kaznivih dejanj, ki jih je storil na območju Sežane, Ilirske Bistrice, Rogaške Slatine in Ljubljane. Kriminalisti preiskavo nadaljujejo, saj sumijo, da je na podoben način storil še več kaznivih dejanj na območju celotne države. O ugotovitvah obveščajo pristojno tožilstvo.

Policisti ob tem vse pozivajo, da naj ne nasedajo goljufom in ne spuščajo neznancev v svoje domove. Posebej pozorni naj bodo ob nenapovedanih obiskih neznancev. Tujcev naj ne vabijo v hiše in naj jih imajo ves čas pod nadzorom. Tudi če hišo zapustijo le za kratek čas ali zaradi dela na bližnjem vrtu, naj vrata zaklepajo in imajo ključ pri sebi. Ob pojavu sumljivih oseb naj bodo pozorni na njihov opis, si zapišejo registrsko številko vozila in o tem takoj obvestijo policiste na številko 113.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine