Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

Prijeli enega najbolj iskanih slovenskih ubežnikov

V soboto je mejo med Srbijo in Madžarsko poskušal prečkati Darjan Ješovnik.
Darjan Ješovnik je bil med najbolj iskanimi ubežniki. FOTO: Europol
Darjan Ješovnik je bil med najbolj iskanimi ubežniki. FOTO: Europol
Boštjan Celec
10. 4. 2019 | 06:00
3:04
Beograd – V soboto nekaj pred sedmo uro zvečer je mejo med Srbijo in Madžarsko poskušal prečkati v Črni gori rojeni slovenski državljan Darjan Ješovnik, eden naših najbolj iskanih ubežnikov pred roko pravice. A se mu poizkus ni posrečil, saj so mu ob tem nataknili lisice.

Štiriintridesetletnika je z mednarodno tiralico iskala Hrvaška od leta 2011, ko so deset oseb obtožili za poskus tihotapljenja kokaina, vrednega nekaj manj kot 13 milijonov evrov. Bil naj bi član kriminalne združbe, ki je pretihotapila najmanj 718 kilogramov kokaina iz Južne Amerike v Španijo, na Hrvaško, v Slovenijo in na Nizozemsko. Mamila so zasegli v Španiji, Ješovnik, ki se ga je oprijel vzdevek hrvaški kralj kokaina in ki naj bi po razpisu tiralice iz Ljubljane izpuhtel v neznano, pa naj bi bil kurir, ki je iz Amsterdama peljal denar za drogo.

Kako zelo je bil iskan Ješovnik, priča podatek, da so ga leta 2016 uvrstili na adventni koledar evropskega policijskega urada Europol, na katerem se običajno znajdejo najhujši evropski kriminalci. Hrvaški organi so predlani na spletnih straneh notranjega ministrstva ponujali 5000 evrov nagrade za informacijo, ki bi omogočila njegovo prijetje in predajo.
 

Nagrade ne bodo izplačali


Zdaj te nagrade očitno ne bodo izplačali, saj so Ješovnika prijeli policisti. Za njim so poleg držav, nekdanjih jugoslovanskih republik, poizvedovali tudi policisti iz Italije, Španije in Nizozemske. Njegovo prijetje naj bi načrtovali že dlje, srbski policisti naj bi namreč imeli informacije, da uporablja ponarejene dokumente.

Ješovnik bo zdaj na podlagi hrvaške zahteve za izročitev moral v izročitveni pripor. Vest o njegovem prijetju so potrdili na hrvaškem ministrstvu za notranje zadeve.

Na seznamu najbolj iskanih evropskih kriminalcev sta še dva slovenska državljana. V Europolovi predlanski poletni akciji Policija vas želi doma so slovenski policisti na razglednici, v ozadju katere je risba ljubljanskega Tromostovja in znamka z zmajem, pošiljali pozdrave Danijelu Borojeviću: »Dragi Danijel, poskušali smo vzpostaviti stik s teboj, a nam nikoli nisi odgovoril. Zate imamo nekaj posebnega.« To je seveda zapor, saj je maja 2002 skupaj s pajdaši oropal poslovalnico Krekove banke v Celju in odnesel okoli 130.000 evrov v takratnih tolarjih. Drugi iskani pa je eden od treh izolskih bratov Hoxhaj; Shqipron se je slovenskim policistom izmuznil leta 2016, ko je potekala obsežna kriminalistična preiskava v mamilarski zadevi Kobra. V tej bo sicer jutri potekala pritožbena seja na koprskem višjem sodišču.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine