Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

Pri obtoženem ni zaznal psihične motnje

Na sojenju Luki Gašpariču zaslišali izvedenca psihiatrije.
Nadaljevanje sojenja Luki Gašpariču bo 12. aprila. FOTO: Oste Bakal
Nadaljevanje sojenja Luki Gašpariču bo 12. aprila. FOTO: Oste Bakal
I. R.
13. 3. 2024 | 18:13
13. 3. 2024 | 18:13
3:26

V nadaljevanju sojenja 23-letnem Luki Gašpariču, obtoženemu poskusa umora dekleta septembra 2022 v mariborskem mestnem parku, je svoje mnenje predstavil izvedenec psihiatrije Peter Pregelj. Pri obtoženem ni zaznal psihične motnje, ki bi v času obravnavanega dogodka bistveno vplivala na njegovo sposobnost razumevanja in obvladovanja dejanj.

Tožilstvo Mariborčanu očita, da je na grozovit in zahrbten način poskušal vzeti življenje 21-letnemu dekletu. S pretvezo, da jo tam čakajo njegova pisma, naj bi jo zvečer zvabil v park, takrat pa jo napadel iz zasede in ji med drugim odsekal prst. Napad je po navedbah tožilstva končal šele takrat, ko sta tja prišla mimoidoča fant in dekle, ki sta slišala kričanje.

Policisti so mu še isti večer odvzeli prostost in od takrat je v priporu. Na sodišču se doslej še ni zagovarjal, razen da je zanikal krivdo po obtožnici. Med preiskavo je sicer povedal, da sta se z dekletom družila nekaj mesecev, ko je želel to prekiniti, pa je dekle po njegovih besedah vztrajalo pri nadaljnjem druženju. Takrat je, je zatrdil v preiskavi, sklenil, da jo bo prestrašil in tako odvrnil od sebe. Ko je začela kričati, pa se ne spomni ničesar več.

Po mnenju izvedenca psihiatrije je bila po dogodku pri obtoženem zaznana prisotnost prilagoditvene motnje, ki je nastala najverjetneje zaradi intenzivnega čustvovanja, in delna izguba spomina. A to ne pomeni, da takrat ni bil sposoben razumevanja in obvladovanja svojih dejanj, je ocenil. Zmožnost razumeti pomen dejanja in se obvladati je bila zaradi močnih čustev sicer zmanjšana, a ne bistveno, je po poročanju STA dodal Pregelj.

FOTO: Oste Bakal
FOTO: Oste Bakal

Glede prilagoditvene motnje je izvedenec na poizvedovanje tožilca Darka Simoniča pojasnil, da ta ne sodi med hude psihične motnje, temveč se kaže v nekaterih težavah pri zaznavanju in občutkih nezmožnosti delovanja, še vedno pa oseba s to motnjo ohranja stik z realnostjo.

Osebnostne značilnosti obtoženega, med katerimi naj bi bile tudi težave pri prekinjanju odnosov, po Pregljevih ocenah niso take, da bi jih lahko prepoznali kot osebnostne ali psihične motnje.

Svojega mnenja ni spremenil niti po tistem, ko sta ga zagovornika obtoženega Žiga Podobnik in Uroš Miklič opomnila na pričanja nekaterih policistov, ki so Gašpariča po dogodku opisovali kot zmedenega, odsotnega, s pogledom v prazno. Kot je dejal izvedenec, takšne opazke ne zadoščajo za postavitev diagnoze katere od psihičnih motenj, še poroča STA.

Obramba se naslanja tudi na mnenje psihiatra Mladena Vrabiča, ki ga je angažirala na lastno pest; kot pričo ga bodo povabili na naslednji narok. Pregelj bo do takrat dopolnil svoje mnenje s pregledom pričanj, ki so bila izvedena po tistem, ko je sam že izdelal svoje mnenje o obtoženem.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine