Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

Preprodajalci kokaina končali v priporu

V Avstriji so prijeli Slovenca s kilogramom kokaina, nato so prišli na sled celotni kriminalni združbi.
Kokain so imeli pripravljen za prodajo na ulici. FOTO:SKP PU Maribor
Kokain so imeli pripravljen za prodajo na ulici. FOTO:SKP PU Maribor
Aleš Andlovič
8. 10. 2020 | 18:11
8. 10. 2020 | 18:15
3:06
Avstrijski kriminalisti so v začetku lanskega leta prijeli 57-letnega slovenskega državljana, pri katerem so našli več kot kilogram kokaina. A preiskava se je razvila in njihovi slovenski kolegi so v povezavi z osumljencem razkrili celotno kriminalno združbo.

Slovenec, ki je imel stalno prebivališče v Avstriji, je namreč priznal, da je drogo kupil v Mariboru. Prodajalec naj bi bil njegov 44-letni znanec. O razkritju so severni sosedje torej obvestili slovenske kolege in stekla je večmesečna kriminalistična preiskava, ki je naposled obrodila sadove. Z izvajanjem prikritih preiskovalnih ukrepov so slovenski policisti ugotovili, da je 44-letnik kokain kupoval od 37-letnega Ljubljančana. V intenzivni preiskavi so kriminalisti opravili več zasegov kokaina in uspelo jim je ugotoviti, da je 37-letni Ljubljančan kokain kupoval pri svojem tri leta starejšem sorodniku, po naših informacijah polbratu.

Po spremljanju osumljencev so mariborski kriminalisti s pomočjo ljubljanskih kolegov zbrali dovolj dokazov, da so lahko minuli ponedeljek izvedli zaključno akcijo. Trem osumljencem so odvzeli prostost in jih vtaknili v policijsko pridržanje. Med hišnimi preiskavami so osumljencem zasegli skupno več kot kilogram kokaina, več kot 75 tisoč evrov gotovine, manjše količine različnih drugih prepovedanih drog in nedovoljenih snovi v športu, pištolo s strelivom in različne pripomočke za preprodajo prepovedanih drog.
 

Zasegli skoraj štiri kilograme kokaina


Od začetka preiskave leta 2019 so kriminalisti sicer osumljencem zasegli skupno skoraj štiri kilograme kokaina. Z uspešno prodajo te količine bi na črnem trgu lahko zaslužili 200 tisoč evrov, saj je cena za kilogram okrog 50 tisočakov. Če pa bi osumljenci povečali količino kokaina z dodajanjem drugih snovi (s štirih na osem kilogramov), kot je običajno, bi v žep pospravili 800 tisoč evrov. »Vse seveda ob predpostavki, da je cena kokaina 100 evrov za gram,« je pojasnil Miran Šadl z mariborske policijske uprave.

Zasegli so tudi denar. FOTO:SKP PU Maribor
Zasegli so tudi denar. FOTO:SKP PU Maribor


Vse tri osumljence so možje v modrem predvčerajšnjim s kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma storitve 14 kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje prepovedanih drog, nedovoljenih snovi v športu in predhodnih sestavin za izdelavo prepovedanih drog ter prometa z njimi odpeljali pred preiskovalnega sodnika. Dvojica osumljenih pa se je pred njim morala zagovarjati še zaradi nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksploziva. Sodnik je zoper vse tri odredil pripor.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine