Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

Požar na Poreznu zaliva dež, planinske poti zaprte

Požar se je vnel včeraj. Danes so pomagali air tractorji, po 14. uri pa zlasti močnejši dež.
Zagorelo je včeraj, 4. septembra, ob 15.47. FOTO: GZ Cerkno
Zagorelo je včeraj, 4. septembra, ob 15.47. FOTO: GZ Cerkno
Ni. Go., B. T.
5. 9. 2024 | 07:59
5. 9. 2024 | 16:02
3:34

Na Cerkljanskem je požar, ki se je včeraj vnel na težko dostopnem pobočju Porezna, popoldne zaradi dežja pod nadzorom. Kot smo že poročali, je zagorelo na približno hektar velikem območju tik pod vrhom Porezna. V PGD Cerkno so na družbenem omrežju facebook zapisali, da s podporo drugih društev Gasilske zveze Cerkno požar omejevali z levega in desnega boka.

Po 14. uri so se gasilci večinoma umaknili pod streho in si oddahnili, je povedal Sandi Kovačič, vodja intervencije in poveljnik GZ Cerkno. Kot je dodal, so še dopoldne pobočje zalivali z air tractorji in še nekoliko s tal, saj bi lahko nov požar povzročila tudi strela v napovedanih nevihtah. Ko je začelo močneje deževati, pa so se gasilci večinoma umaknili pod streho. Kovačič pričakuje, da se bo požarišče umirilo, bodo pa organizirali požarno stražo.

Požar so po Kovačičevih besedah že prej lokalizirali. Od 9.45 so bili v zraku air tractorji, ki so območje preletavali in nanj odmetavali vodo. Zaradi tega in nevarnosti sprožitev valjenja kamenja so pohodniške poti zaprte.

»Vse je pod nadzorom, na vrhu nič več ne gori, ne vemo pa, kaj se še lahko razvije iz podrasti,« je povedal Kovačič popoldne in dodal, da planinske koče na Poreznu požar ne ogroža. Od dežja, danes napovedanega tudi za tiste kraje, so si obetali, da ga bo še omilil.

Vse je odvisno od vetra

Potem ko so včeraj angažirali 49 gasilcev iz celotne Gasilske zveze (GZ) Cerkno ter PGD Davča, ki so jim popoldne na pomoč priskočili tudi trije air tractorji, je čez noč na terenu ostala gasilska požarna straža.

FOTO: GZ Cerkno
FOTO: GZ Cerkno

Sandi Kovačič je zjutraj za Delo povedal, da je bilo včeraj na terenu 59 gasilcev s 13 vozili. Medtem ko so bili tam navzoči, ker požar tudi pozno zvečer še ni bil omejen, se je okrog 3. ure zjutraj umiril, nato pa so danes ob 6. uri spet začeli z gašenjem.

»Trenutno je požar pod nadzorom, tekom dneva pa bomo videli, kako se bo odvilo,« je dejal in poudaril, da je vse odvisno od vetra. Ker je pobočje zelo nedostopno, poleg tega pa se z njega vali kamenje, bi ga še najlaže pogasilo pošteno deževje.

V današnji izmeni požar gasi 76 gasilcev s trinajstimi vozili, prišla je tudi že pomoč iz zraka. Letala vodo za gašenje zajemajo v Bohinjskem jezeru, na katerem je zaradi varnosti začasno prepovedano supanje. 

Vse planinske poti iz cerkljanske smeri proti Poreznu so zaradi nevarnosti padanja kamenja in aktivnega gašenja zaprte. Prek Davče ali Petrovega Brda je dostop, kot so na facebooku zapisali pri PGD Cerkno, mogoč sicer peš, vendar pohodnike opozarjajo, naj bodo zelo previdni, saj je na cestah povečano število gasilskih vozil. 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine