Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

Po padcu zaradi slabe ceste nad občino Koper

Nekdanji policist vzrok za nesrečo pripisuje slabo vzdrževani cesti, za katero je odgovorna občina.
Odvetnik Tomaž Toldi na sodišču zastopa invalidsko upokojenega policista Štefana Bukviča. FOTO: Oste Bakal
Odvetnik Tomaž Toldi na sodišču zastopa invalidsko upokojenega policista Štefana Bukviča. FOTO: Oste Bakal
8. 11. 2018 | 08:00
3:39
Murska Sobota – Potem ko se je 5. junija 2015 v Kopru na policijskih sindikalnih igrah policist Štefan Bukvič iz Lemerja v Prekmurju tako hudo poškodoval, da je ostal priklenjen na invalidski voziček, je zoper Mestno občino Koper (Mok) in Cestno podjetje Koper vložil odškodninsko tožbo. Meni, da sta odgovorna za nesrečo.

S primerom Štefana Bukviča, športnika, ki ga je nesreča zaznamovala za vse življenje, po triletnem bolniškem staležu pa se je letos invalidsko upokojil, se ukvarja sodnik Okrožnega sodišča v Murski Soboti Aleksander Kranfogel. Tožnik po pooblaščencu, odvetniku Tomažu Toldiju, zahteva 275.000 evrov s pripadajočimi obrestmi od leta 2015. Prepričan je, da je predvsem Mok kriva, da je bila cesta, po kateri se je peljal s kolesom, slabo vzdrževana, polna lukenj, globokih celo do 20 centimetrov, kar je privedlo do nesreče.


Po nesreči ni čutil nog


Tistega dne so potekale policijske sindikalne igre v različnih športih, Bukvič je bil kot izkušen kolesar med tistimi, ki so se pomerili na približno 35-kilometrski trasi od Kopra do Sečovelj in nato ob Dragonji po hribčkih istrskega zaledja do Marezig. V Marezigah so pokosili in se vračali proti Kopru. Sam je kolesaril nekaj deset metrov za skupino treh prijateljev iz PMP Petišovci.
Eden od teh je, ko je bil zaslišan na sodišču, na sodišču med drugim povedal, da je Bukviča opozarjal, naj po ovinkasti cesti v naselju vozi bolj počasi, ker se jim nikamor ne mudi. Nato pa je nenadoma zagledal, kako je njegov kolega »poletel po zraku čez krmilo«.

Končalo se je slabo, Bukvič je z glavo udaril ob asfalt, in to tako silovito, da je zaščitna čelada razpadla na koščke. Bukvič je reševalcem že na kraju nesreče povedal, da ne čuti nog. Odpeljalo ga je reševalno vozilo, kasneje pa ga je helikopter prepeljal v klinični center v Ljubljano.


Pil pivo, a ni bil pijan


Policista, ki sta bila tistega dne med kolesarji, sta med drugim potrdila, da je Bukvič tistega dne pil pivo. Eden ga je videl z malim pivom na prizorišču iger v Kopru, drugi pa z velikim pri kosilu v Marezigah. Tudi ponesrečenec je priznal, da je imel nekaj alkohola v krvi, a po njegovem daleč pod dovoljeno koncentracijo, saj da dve pivi v takšni vročini in po napornem kolesarjenju ne moreta biti nevarni. Bukvič po štirih urah sedenja na invalidskem vozičku v sodni dvorani ni več zdržal, tako da sta ga morala asistentka in voznik, ki skrbita zanj, odpeljati domov. Še pred tem je v solzah razložil, da je bil v UKC Ljubljana in Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu RS Soča več kot pol leta. Spet ga bodo zaslišali sredi januarja 2019, ko naj bi na prostor za priče stopili tudi koprski policisti, ki so vodili postopek po nesreči.

Največ nesoglasij med odvetniki, Bukvičevim pooblaščencem Toldijem na eni strani ter Boštjanom Štrasnerjem (MOK) in Mašo Kraner (CP Koper) na drugi strani, je bilo tokrat med ugotavljanjem, na kateri fotografiji je pravo mesto nesreče in kdaj je bil kritični odsek ceste pokrpan z asfaltom. Po mnenju odvetnikov je zaradi oddaljenosti dogodka to zdaj težko natančno ugotoviti.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine