Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

Nova domiselna kampanja: Na Europolovem seznamu najbolj iskanih tudi Slovenka

Pri Europolu želijo s kampanjo opozoriti, da so ženske prav tako zmožne najhujših zločinov in da so najbolj iskane posameznice z njihovega seznama dokaz za to.
Melanijo Stropnik iščejo zaradi goljufij. FOTO: Europol
Melanijo Stropnik iščejo zaradi goljufij. FOTO: Europol
18. 10. 2019 | 07:36
18. 10. 2019 | 10:18
5:01
Evropski policijski urad (Europol) je danes objavil seznam najbolj iskanih ženskih zločink. Gre za Europolovo kampanjo Zločin ne pozna spola oziroma Crime has no gender, s katerim opozarjajo na pripadnice nežnejšega spola, ki so storile hude zločine. 

Na seznamu je 21 žensk, med njimi tudi Slovenka. Gre za devetinpetdesetletno Melanijo Stropnik, ki jo Europol išče zaradi več primerov goljufij v letih 2000 in 2001. Stropnikova je prav tako osumljena goljufije z dragimi letalskimi kartami do Ugande. 



Med 21 najbolj iskanimi ženskimi zločinkami, ki jih Europol išče z domiselno kampanjo (na njihovi spletni strani so zakrite z masko, ki jim nato postopoma izginja z obraza, najbrž tudi zaradi bližajoče se noči čarovnic), so Avstrijka, Belgijka, Bolgarka in Hrvatica ter državljanke Cipra, Češke, Estonije, Francije, Madžarske, Italije, Luksemburga, Latvije in Malte. 



Nizozemko iščejo zaradi trgovine z drogami, Poljakinjo zaradi umora, Romunko pa zaradi organiziranega kriminala. Na Europolovem seznamu najbolj iskanih ženskih zločink so še Slovakinja, Španka, Švedinja in Britanka. 

Pri Europolu hočejo s kampanjo opozoriti, da so ženske prav tako zmožne najhujših zločinov in da so prav najbolj iskane posameznice z njihovega seznama dokaz za to. »Z novo kampanjo kriminalisti prosijo za podatke, ki bi jim pomagali izslediti najhujše zločince obeh spolov,« so v izjavi za javnost danes zapisali pri Europolu. 

Narejene so bile številne raziskave o tem, kakšno vlogo v kriminalu igra spol. Večina je bila usmerjena na žrtve, manj pa na storilce. V zadnjih desetletjih se je število žensk, ki se ukvarjajo s kriminalno dejavnostjo, povečalo, dodajajo strokovnjaki Europola. Eden od vzrokov bi bil lahko tehnološki napredek in dejstvo, da so se ženske pod vplivom družbenih norm iztrgale iz okrilja doma ter se posvetile kriminalu. 


Od uvedbe kampanj za zapahi pristalo 69 zločincev


Za novo kampanjo je 21 držav Evropske unije izbralo po eno najbolj iskano begunko. Europol je dal poudarek zgodbi o zločinu, začenši z masko, ki zakriva obraz zločinke. Maska nato počasi pada z obraza, medtem ko lahko javnost ugiba o spolu iskane osebe. 

Cilj Europola je na njihovo spletno stran privabiti čim več obiskovalcev, da bi se tako povečala možnost prijetja iskanih zločink. Informacije lahko posamezniki pošljejo neposredno nacionalnim preiskovalcem, ki iščejo ubežnico, anonimno prek Europolove spletne strani. Ta pristop se je, kot še dodajajo na Europolu, v zadnjih treh letih izkazal za uspešnega.

Po vsaki komunikacijski kampanji so aretirali več beguncev. Od uvedbe projekta je za zapahi tako pristalo 69 zločincev, katerih imena in obraze so pred tem objavili na spletni strani. V najmanj 21 primerih so bili uspešni po zaslugi informacij, ki jih je preiskovalcem sporočila splošna javnost. 

Po vsaki  komunikacijski kampanjo so aretirali več beguncev. FOTO: Jan Hennop/AFP
Po vsaki  komunikacijski kampanjo so aretirali več beguncev. FOTO: Jan Hennop/AFP

 

Svetovno prvenstvo z ligo najbolj iskanih


Da je Europolova ekipa pri iskanju pobeglih nepridipravov izjemno domiselna, kažejo že njihove pretekle kampanje. Julija lani so za pozornost javnosti izkoristili svetovno prvenstvo v nogometu in ljudi povabili k igranju igrice, s katero so želeli za rešetke spraviti najbolj iskane zločince v Evropi. 

Akcijo so naslovili »Liga najbolj iskanih v Evropi«, njen namen pa je bil ljudem približati obraze kriminalcev, ki jih iščejo po vsem svetu. »Če bodo namreč postali prepoznavni kot nogometni zvezdniki, imamo veliko večje možnosti, da jih ujamemo in zapremo,« so zapisali pri Europolu, podobno kot zdaj, ko iščejo »najbolj poredna dekleta«. 

Pred leti pa so decembra na spletu objavili »adventni koledar« in vsak dan odkrili enega najbolj iskanega zločinca z njihovega seznama. Tik pred koncem meseca se je »pod smrečico« pojavilo tudi slovensko ime. 

---
Avtorica je zaposlena v Delovnici

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine