Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

Nekdanja policista na zatožni klopi zaradi domnevnih izsiljevanj

Brata Darko in Mario Nikolić zanikata krivdo in trdita, da gre za konstrukt, kar bi lahko ovrgel ali potrdil posnetek, ko se ga bo končno razumelo.
Brata, nekdanja policista Darko (levo) in Mario Nikolić zanikata, da bi kogarkoli izsiljevala. FOTO: Špela Kuralt/Delo
Brata, nekdanja policista Darko (levo) in Mario Nikolić zanikata, da bi kogarkoli izsiljevala. FOTO: Špela Kuralt/Delo
22. 10. 2019 | 14:49
22. 10. 2019 | 15:34
3:58
Celje – Nekdanja policista in brata Darko in Mario Nikolić sta menda nekoč veljala za strah in trepet velenjskega podzemlja. Urejala sta ga tudi v prostem času in se domnevno pri tem tudi okoristila, saj sta menda v zameno za to, da ne bi za posameznike vložila kazenskih ovadb, zahtevala denar in ga tudi dobila. Tožilstvo jima tako očita vsakemu po dva primera zlorabe uradnega položaja in pravic, Mariu še en primer prometa z orožjem, potem ko so pri njem našli 60 posebnih nabojev. Aretirali so ju leta 2013, oba pa zdaj živita in delata v Švici, na sodišče prihajata torej s prostosti.
 
Oba obtožena, ki sta svoja zagovora prebrala in na vprašanja nista odgovarjala, sta na prvi obravnavi krivdo zanikala. »Ovadba ni resnična. Sploh nisem bil pristojen, da bi pisal kazenske ovadbe z območja Velenja. Predrag Erić se mi je hotel maščevati,« je med drugim dejal Darko Nikolić, ki je v času očitanih dejanj delal kot policist v Jelšanah.
 

Konstrukt proti bratu?

 
Kasneje je vlogo omenjenega policijskega ovaduha Erića pri domnevnem obračunavanju z njim in bratom Mariem še razložil: »Hotel je, da mu urediva licenco za varovanje, kar ni bilo v najini moči.« Dodal je, da jima je Erić že pred njuno aretacijo grozil: »Grozil je meni in moji družini. O tem sem obvestil svojega komandirja, o tem je zagotovo zapisnik na Policijski upravi Koper. Nama z bratom pa je 14 dni pred aretacijo grozil, da bova v 14 dneh izgubila znački. Zato menim, da je sodeloval s policistom Andrejem Jugom, ker se je hvalil po vsem Velenju, da je proti nama sprožil preiskavo.«
 
Da gre za krivo ovadbo in konstrukt, je prepričan tudi Mario Nikolić: »To je bila prijava zaradi osebnih zamer. Eriću se je pri licenci za varovanje zataknilo pri kazenski evidenci. Zahteval je, da to urediva. Da pa je Erić manipulant, je povedal tudi policist Jug.«
 

Za zdaj nerazumljiv posnetek

 
Mario Nikolić je domnevno izsiljeval Emila Mujčića. Kot je povedal Mario Nikolić na sodišču, mu je Mujčić menda rekel, da mu je prav Erić povedal, da ima Nikolić zanj pripravljeno kazensko ovadbo. Nikolić je zanikal, da bi od Mujčića vzel kakršen koli denar. Mujčić ima drugačno zgodbo, Maria je tudi posnel.
 
»Mario me je izsiljeval za 900 evrov. Rekel je, da ima zame devet kazenskih ovadb in da naj mu za vsako dam sto evrov. Rekel je še, da mi lahko zagreni življenje in da naj bom pameten. Vse je na posnetku,« je pričal Mujčić. S posnetka pa vsega tega ni bilo slišati, zato je sodnica Marjana Topolovec Dolinšek odredila natančen prepis. Če ga zaradi slabe kakovosti posnetka ne bodo mogli opraviti na sodišču, bo za to postavila izvedenca.
 
Mujčić je dejal, da mu je snemanje predlagal eden od odvetnikov, kljub temu pa je z objavo posnetka, ki je dejansko sprožil začetek tajnega opazovanja bratov Nikolić, čakal dve leti. Kot je dejal na sodišču, se je za to odločil, ker so že drugi ovadili brata Nikolić. Prej se je menda bratov bal: »Da bi mi kaj podtaknila. Sem že imel slabo izkušnjo z enim policistom. Jaz sem bil obsojen zaradi udarca, ki ga ni bilo, on pa je dobil odškodnino.« Mujčićeve izjave sicer niso bile dosledne, nekatere celo drugačne kot na prejšnjih obravnavah, tako da ga je tudi sodnica opozorila, da mora pričati po resnici.
 
Bratoma grozi do pet let zapora, sojenje se bo nadaljevalo konec novembra, ko bodo zaslišali več prič.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine