Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

Najprej ga je ustrelil v prsi, nato še v glavo

Želko Kovačič je denar od socialne pomoči namesto za hrano in otroke porabil za orožje, pravijo Romi.
Želko Kovačič si želi čim prej na prestajanje kazni. FOTO: Dejan Javornik
Želko Kovačič si želi čim prej na prestajanje kazni. FOTO: Dejan Javornik
27. 10. 2018 | 08:00
4:15
Novo mesto – Prebivalci romskega naselja Vejar pri Trebnjem so sporočili, da 39-letnega priseljenca Želka Kovačiča nočejo več v svojem okolju. »Odkar je prišel v Vejar, ni miru. Takega razbojnika si tu ne želimo,« je dejal eden od prebivalcev. Vsaj nekaj časa bodo pred njim zares imeli mir, saj je bil včeraj zaradi uboja 43-letnega Damijana Brajdiča obsojen na devet let zapora.

Po obtožbi je Kovačič 29. junija med osmo in deveto zvečer na travniku pri dnevnem centru Kher šu beši pristopil do Brajdiča in ga s pištolo beretta iz neposredne bližine ustrelil v prsni koš pod levo ključnico tik ob prsnici, nato pa še v glavo nad levo senčnico. Poškodbe možganov so bile prehude, 19. julija je Brajdič v ljubljanskem kliničnem centru umrl. Kaznivo dejanje uboja je zagrešil v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti, saj je bil močno pijan, v sebi je imel od 2 do 2,34 promila alkohola.

»Namesto da bi denar, ki ga dobi od socialne pomoči, porabil za hrano in otroke, kupuje orožje,« so v romskem naselju po zločinu jezno pripovedovali o očetu treh majhnih otrok, ki se jim je pred kratkim pridružil še četrti.


Streljal že na hčer


Žena ustreljenega Cvetka Brajdič je dejala: »Pred kakšnim letom je začel iz ljubega miru streljati na najino hčer. Odtlej nimamo stikov.« Usodnega večera ga je videla, kako se bliža njihovi hiši, za hrbtom pa skriva pištolo. »Takoj sem klicala policijo in povedala, da namerava Želko nekoga od nas ubiti. In res, prišel je do Damijana in ga kar na lepem ustrelil v prsi, nato pa še v glavo. Ko me je zagledal, je začel teči za mano, bežala sem. Ko je prišel Damijanov brat, mu je zagrozil, nato pa pobegnil. Vedno je govoril, da bo Damijana ubil, zato smo večkrat klicali policiste. No, ali zdaj verjamejo?«

Da je Kovačič Brajdiču hotel vzeti življenje, po mnenju tožilstva dokazuje že to, da se po strelu v prsi ni ustavil. Slišal je, da je Kovačič še živ in da prosi za pomoč, zato ga je ustrelil še enkrat, potem pa sedel na motor in se odpeljal v gozd. Policisti so mu odvzeli prostost še pred polnočjo. Kar zadeva motiv, se je govorilo o že dalj časa trajajočem sporu med moškima, vendar v preiskavi nihče ni omenjal nobenih sporov, niti oškodovančeva žena.


Podpisan sporazum o priznanju krivde


Manj kot ura je včeraj minila od začetka predobravnavnega naroka do izreka sodbe. Novomeška okrožna sodnica Mojca Hode je namreč v spisu že imela podpisan sporazum o priznanju krivde. V pogajanjih so sodelovali Kovačič in njegov odvetnik Marko Štamcar na eni strani ter državna tožilka Nada Černugelj na drugi. »V sporazumu je zapisano, da krivdo priznavate in da se strinjate, da se vam zaradi uboja prisodi kazen devet let zapora,« je sodnica pogledala obtoženca, ta je le prikimal.

Nato je razglasila sodbo: devet let zapora, zasežejo se mu beretta, nabojnik in trije naboji. Glede na slabo premoženjsko stanje in glede na to, da bo moral še naprej nekako preživljati ženo in štiri mladoletnega otroke, so ga oprostili plačila stroškov postopka.

»Devet let zapora je v skladu s trenutno sodno prakso,« je sklenila sodnica in Kovačiču podaljšala ukrep pripora. Ker se je izkazalo, da je zaradi njegovih groženj iz romskega naselja Vejar zares prišlo kar nekaj klicev na novomeški operativno-komunikacijski center, je zanj v veljavi ponovitvena nevarnost.

Morilec se je na preiskovalnem oddelku sodišča zagovarjal z molkom. Tudi na včerajšnjem predobravnavnem naroku in naroku za izrek kazenske sankcije ni hotel pojasnjevati, zakaj je Brajdiču vzel življenje. Včeraj se je sicer oglasil, a le z enim stavkom. »Takoj si želim na prestajanje kazni.« Sodnica mu je ugodila in že včeraj izdala sklep o predčasni napotitvi v zapor.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine