Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

Načrte za gradnjo stanovanj jim je prekrižal kosec

Višje sodišče uvedlo preiskavo za Borisa Dolamiča in Andreja Laha zaradi šestmilijonskega posojila
Hypo Alpe-Adria Bank je menda s tem posojilom nasedla s približno 5,5 milijona evrov terjatev. Foto: Leon Vidic
Hypo Alpe-Adria Bank je menda s tem posojilom nasedla s približno 5,5 milijona evrov terjatev. Foto: Leon Vidic
Iva Ropac
15. 11. 2018 | 08:00
5:10
Ljubljana - Zaradi približno šestmilijonskega posojila, ki ga je pred desetletjem takratna Hypo Alpe-Adria Bank dala družbi GPG in ni bilo vrnjeno, sta se v kazenskem postopku znašla nekdanji direktor Gradbenega podjetja Grosuplje (GPG) Boris Dolamič in nekdanji član uprave Hypo Alpe-Adria Bank Andrej Lah. Ljubljansko višje sodišče je preiskavo uvedlo zaradi očitka o zlorabi položaja oziroma pomoči pri tem dejanju pri najemu kredita.

Specializirano državno tožilstvo sprva z zahtevo za preiskavo ni bilo uspešno, saj se preiskovalna sodnica ni strinjala z uvedbo preiskave, tožilsko zahtevo je zavrnil tudi zunajrazpravni senat, ki mu je sodnica v skladu z zakonom o kazenskem postopku prepustila odločitev. Je pa popolnoma drugačno stališče zavzelo višje sodišče, ki je preiskavo, kot so nam potrdili na okrožnem sodišču, uvedlo tako za Dolamiča kakor za Laha, in sicer za kaznivo dejanje zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti oziroma pomoči pri tem, medtem ko je zahtevo za uvedbo preiskave zoper izvedenca, ki je izdelal oceno zemljišč, zavrnilo.

Očitki se po naših podatkih nanašajo na zemljišči na območju Podhruševca, ki ju je Občina Vrhnika prodala družbi GPG Naložbe (kasneje Ceeref naložbe), zemljišči pa sta bili predvideni za gradnjo stanovanj. Družba je od Hypo Alpe-Adria bank dobila okoli šest milijonov evrov posojila, posojilna pogodba je bila podpisana 14. maja 2008 kljub temu, da je bila le devet dni prej za to območje izdana uredba o posebnih varstvenih območjih natura 2000 zaradi ptiča kosca. Zaradi tega se je spremenila namembnost zemljišč, njuna vrednost je padla, gradnja stanovanj pa ni bila več mogoča, kar sta tako Dolamič, ki je kot direktor družbe GPG podpisal kreditno pogodbo, kakor Lah (takrat je bil izvršni direktor za področje poslovanja s podjetji in prokurist banke, od 1. junija 2008 pa član uprave) vedela, je prepričano tožilstvo.

Posojilo je bilo nato prenešeno na hčerinski družbi GPG Kipkop in nato na GPG Inženiring, ki je imel še slabšo bonitetno oceno in ni bil sposoben vračati kredita. Sestrske družbe GPG Holding, GPG Inženiring in GPG Kipkop so bile v lasti ciprske družbe Spalting Investments Limited, ki je bila v lasti direktorja GPG-ja Borisa Dolamiča, so sicer vse končale v stečaju. Hypo Alpe-Adria Bank (zdaj Addiko bank) je s tem posojilom nasedla s približno 5,5 milijona evrov terjatev, za zastavljeni nepremičnini pa menda ni interesa za nakup.
 

Že obsojen


Že pred leti smo mediji pisali, da se je Dolamič znašel pod drobnogledom kriminalistov zaradi več sumov kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete v mreži podjetij okoli GPG. Nekdanji direktor družbe je bil lanskega oktobra po podpisu sporazuma o priznanju krivde za kaznivo dejanje zlorabe položaja obsojen na pogojno zaporno kazen. Dolamič je priznal zlorabo položaja, ker je septembra 2009 odredil skoraj 90.000 evrov plačila družbi Mimoza Trade za gradnjo Kristalne palače v BTC, čeprav je vedel, da je bil račun fiktiven. Sodišče ga je obsodilo na leto dni zapora s preizkusno dobo treh let in plačilo stranske denarne kazni v višini 10.350 evrov. Ker je okrožno sodišče Dolamiču naložilo, da mora oškodovani družbi GPG v stečaju plačati znesek 89.695,20 evra z zakonskimi zamudnimi obrestmi od 17. 9. 2009, se je Dolamič pritožil, a je višje sodišče pritožbo zavrnilo, sodba pa je pravnomočna od aprila.

Prav tako je pravnomočna sodba za deset mesecev pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo treh let in stransko denarno kazen 10.350 evrov, ki mu jo je sodišče izreklo v skladu s sporazumom, s katerim je novembra lani priznal krivdo za oškodovanje upnikov. Ga je pa presenetilo, da je oškodovanec GPG v stečaju v postopku tik pred zdajci in po tistem, ko je Dolamič že sklenil sporazum s tožilstvom, priglasil premoženjskopravni zahtevek v višini dobrih 350.000 evrov, ki ga je sodišče nato priznalo. Dolamič se je zaradi odločitve o plačilu premoženjskopravnega zahtevka pritožil, a je višje sodišče njegovo pritožbo zavrnilo.

Zoper Laha na ljubljanskem okrožnem sodišču poteka kazenski postopek zaradi zlorabe položaja ali pravic v zvezi s kreditiranjem družbe Urbano KC oziroma Urbano, d.o.o., pred desetletjem. Poleg takratnega člana uprave Hypo banke Laha so na zatožni klopi še nekdanji predsednik uprave banke Anton Romih, Urban Stojan, Alenka in Sašo Radilović.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine