Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

Huje poškodovana planinca sta že v UKC Ljubljana

Več udarov strele je poškodovalo 18 planincev, ki so se vračali s Triglava proti Kredarici. S transportom lažje poškodovanih bodo nadaljevali jutri.
Reševanje je potekalo v izjemno zahtevnih vremenskih razmerah. FOTO: PU Kranj
Reševanje je potekalo v izjemno zahtevnih vremenskih razmerah. FOTO: PU Kranj
P. M., V. U.
15. 7. 2022 | 18:13
15. 7. 2022 | 21:32
3:15

S kranjske izpostave republiške Uprave za zaščito in reševanje so popoldan sporočili, da je ob 14.56 na Malem Triglavu prišlo do udara strele, pri čemer je bilo po prvih podatkih poškodovanih več planincev. Najprej so poročali o enem huje poškodovanem, zvečer so s Policijske uprave Kranj sporočili, da sta huje poškodovana dva. Oba sta že v ljubljanskem Kliničnem centru, po prvih podatkih nista v življenjski nevarnosti. 16 lažje poškodovanih planincev zaenkrat ostaja na Kredarici.

image_alt
​Še vedno prepogosto rešujejo facebook planince

Reševanje so izrazito otežile vremenske razmere. Gorski reševalci GRS Mojstrana, Kranjska Gora in Rateče so bili sprva skupaj z dežurno ekipo GRS na Brniku in helikopterjem slovenske policije zaradi megle ostali ujeti na Kredarici.

»Strela naj bi na območje, kjer so bili pohodniki, udarila večkrat,« je ob 19. uri sporočil predstavnik kranjskih policistov Bojan Kos. Kot je navedel, je do udarov prišlo, ko se je skupina planincev vračala s Triglava proti Malemu Triglavu in Kredarici. Ekipa reševalcev s policijskim helikopterjem je na območje Triglava priletela še v normalnem vremenu, a se je to medtem zelo poslabšalo in jo prisililo k pristanku. Glede na prve informacije so menili, da je bil poškodovan le eden od pohodnikov, zatem so ugotovili, da jih je več. Začeli so s klasičnim reševanjem. S pomočjo drugih pohodnikov, gorskega vodnika in osebja Kredarice so vse uspešno pospremili do Kredarice.

Kot je Kos sporočil kasneje, ob 21. uri, je policijski helikopter dva huje poškodovana uspel ob 20.30 s Kredarice prepeljati v UKC Ljubljana. Po prvih podatkih nista v življenjski nevarnosti. Posadka s helikopterjem je bila sicer dlje časa pripravljena na vzlet in je izkoristila prvo ter hkrati tudi edino možnost, da je v zelo slabih meteoroloških pogojih poletela v dolino in uspešno zaključila prvi del intervencije.

FOTO: PU Kranj
FOTO: PU Kranj

Ostalih 16 planincev, ki so lažje poškodovani, ostaja na Kredarici pod nadzorom zdravnice in ekipe gorskih reševalcev, ki jih je do Kredarice pripeljal helikopter Slovenske vojske. Transport ostalih se bo nadaljeval jutri. So na varnem, predvidoma pa bodo v prevoz vključili tako helikopterje policije kot vojske. Vreme, ki je preko celotnega dneva močno oviralo ter oteževalo delo reševalnih ekip, ostaja izredno slabo.

Policisti in gorski reševalci bodo naslednje informacije o reševanju posredovali jutri zjutraj.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine