Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

Mladoletnik utrpel zlom dveh prstov in opekline obraza

Kljub temu da uporaba petard še ni dovoljena, se na policijskih postajah vrstijo prijave kaznivih dejanj.
FOTO: Dejan Javornik
FOTO: Dejan Javornik
P.V.
24. 12. 2018 | 10:08
24. 12. 2018 | 11:35
4:11
Uporaba petard še ni dovoljena, a predstavniki slovenske policije vsak dan dobivajo prijave zaradi nadležnega pokanja. Predstavniki Policijske uprave (PU) Celje so bili v nedeljo v popoldanskih urah obveščeni o hujši poškodbi otroka s pirotehničnimi sredstvi. Po ogledu kraja so ugotovili, da je otrok v Arji vasi prižgal večjo petardo, ki mu je eksplodirala v roki.

Po poročanju predstavnika celjske policije je utrpel zlom dveh prstov na roki in opekline obraza. Ostal je na zdravljenju v celjski Splošni bolnišnici, policisti s PU Celje pa okoliščine dogodka še preverjajo. 



Zakon drugače uporabo pirotehnike dovoljuje zgolj med 26. decembrom in 2. januarjem. Pri tem oblasti opozarjajo, da je spuščanje raket in pokanje petard strogo prepovedano v strnjenih stanovanjskih naseljih ter vseh zaprtih prostorih. Poleg tega je mladoletnikom do 16. leta starosti uporaba pirotehnike dovoljena le pod nadzorom staršev ali skrbnikov, uporabijo pa lahko zgolj pirotehnične izdelke 1. in 2. kategorije. 



»Prodaja, posest in uporaba ognjemetnih izdelkov 2. in 3. kategorije, katerih glavni učinek je pok, pa so prepovedane že od leta 2008. Zato pozivamo k upoštevanju predpisov in poudarjamo, da se uporaba petard lahko konča tudi tragično,« so pred kratkim sporočili s Policijske uprave Kranj.

Kot smo pisali v včerajšnjem Nedelu, je petarda življenje spremenila tudi Žigi Đuričinu, ki mu je pri 15 letih v roki eksplodirala petarda. »Eksplozija je podrla steno, uničila pohištvo in, kar je najbolj grozno, izjemno hudo poškodovala mladega človeka. Spomnim se, da so bili povsod madeži krvi, najhujši pa je bil pogled na okrvavljene stene in vrata, ki jih je fant poskušal odpreti, ko se še ni zavedal, da rok nima več. Grozljivo je bilo,« se usodnega dne spominja Bojan Senčar, policist Policijske postaje Šentjur pri Celju. 

Žiga Đuričin se je pri 15 letih hudo ponesrečil z patardo. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Žiga Đuričin se je pri 15 letih hudo ponesrečil z patardo. FOTO: Mavric Pivk/Delo


»Če bi lahko zavrtel čas nazaj, ne bi nikoli prijel te škatle v roke. Obrnil bi se in šel stran,« pripoveduje danes 31-letni Andrej Mlakar, oče dveh deklic, ki je zaradi škatlice eksploziva ostal brez treh prstov. Njegov prijatelj, ki je bil zraven, je oglušel.

Lani so policisti v tem času odkrili 78 kršitev določb zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih. Najpogostejše so prav uporaba prepovedanih petard, neupoštevanje navodil proizvajalca in uporaba pirotehnike tam, kjer to ni dovoljeno. Obravnavali so 21 primerov poškodovanja premoženja in zasegli 5705 kosov pirotehnike.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine