Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

Medtem ko je očim grdo ravnal z deklico, je mati mirno gledala

Deklica je bila žrtev materinega zanemarjanja in očimovega nasilja, ko še ni dopolnila dve leti.
Ravnanje staršev je na deklici pustilo posledice. FOTO: Getty Images/Istockphoto
Ravnanje staršev je na deklici pustilo posledice. FOTO: Getty Images/Istockphoto
27. 8. 2018 | 06:00
27. 8. 2018 | 08:11
5:23
Ljubljana – Zdaj še ne osemletna deklica je bila namesto nežnosti in pozornosti tako rekoč vse življenje izpostavljena zanemarjanju, grdegemu ravnanju, udarcem, kaznovanju, psihičnem nasilju. Vse to je na njej pustilo posledice, te pa bi morala trpeti tudi njena mati in očim, ki so ju zaradi tega posadili na zatožno klop. Sodišče ju je obsodilo na pogojne zaporne kazni z varstvenim nadzorstvom.

Deklica je bila žrtev materinega zanemarjanja in očimovega nasilja, ko še ni dopolnila dve leti. Mati jo je od tretjega meseca starosti prepuščala na skrb drugim, predvsem babici. Ta je za deklico skrbela do njenega tretjega leta, mati pa jo je obiskala le nekajkrat po dva ali tri dni. Pa še to večinoma zaradi upravičenosti do otroških doklad oziroma drugih socialnih transferjev, ki sta jih z možem porabila zase, predvsem za nakup marihuane, ob kateri sta se pogosto sproščala v navzočnosti deklice.

V vrtec je mati ni vpisala do njenega tretjega leta, zaradi česar je bil na pobudo dekličine babice začet postopek imenovanja skrbnika za posebni primer za vpis v vrtec. Tja jo je nato tri mesece peljala babica, nato sta mati in očim z izjavo vrtcu preprečila, da bi deklico izročili komurkoli drugemu razen njima. V vrtec pa sta jo tako in tako peljala le poredko, nista se odzivala ne na vabilo vrtca ne na pozive centra za socialno delo.
 

Stanovanje zanemarjeno in zakajeno od trave


Stanovanje, pogosto zakajeno zaradi kajenja trave, je bilo tudi sicer neprimerno za otroka, saj je bilo zanemarjeno in umazano z iztrebki živali. Zvečer sta pogosto imela glasne zabave pred deklico. Brez vzroka sta jo zapirala v sobo za ves dan, pa tudi sicer se z njo nista kaj dosti ukvarjala. Čez dan jo je pogosto pazila znanka, saj sta mati in očim dneve prespala.

Očim se je na deklico spravil tudi fizično, saj jo je večkrat prijel za vrat, posedel na stol za tri ure. Morala je gledati v steno, večkrat na dan jo je kaznoval tako, da je imela potpludbe po telesu. Govoril ji je, naj ga ne kliče oči, če je jokala, pa jo je položil na posteljo, nanjo dal vzglavnik in nato sedel nanj, dokler ni prenehala jokati.

Če se je polulala v posteljo, jo je pretepel. Če ni dokončala obroka, jo je zaprl v sobo in ji naslednjega dne ponudil isto postano hrano. Tepel jo je po zadnjici, vlekel za ušesa, ščipal. Po njegovem navodilu je morala več ur sedeti na sedežni garnituri ali postelji. Vse to je dekličina mati mirno gledala. Ker se je zaradi hude stiske in strahu pred očimom večkrat polulala v hlačke, je dobila vnetja sečil, a je starši niso hoteli peljati zdravniku kljub bolečinam.

Potem ko so deklico oddali rejništvo, pri njenih treh letih in pol, sta se zanjo zanimala še manj. V slabem letu sta jo obiskala le trikrat. Vse to je deklici pustilo posledice: bila je zadržana v vrtcu, odmikala se je od drugih otrok, se večkrat na dan zvila v klobčič, odmaknila v kot ali pod mizo, si na igrišču poiskala odmaknjen kotiček. Očesnim stikom z odraslimi osebami se je izogibala.

Zakonca pa nista bila groba le do deklice (tudi mlajši skupni otrok obdolžencev je končal v rejništvu). Tudi najeto stanovanje, kjer sta živela od decembra 2013 do januarja 2014, sta poškodovala in lastniku naredila za 1250 evrov škode. Polomila sta posteljo, raztrgala jogi, poškodovala hladilnik, uničila zavese na oknih, na vratih kopalnice naredila večjo luknjo, polomila kopalniško omarico …


 

Pogojni obsodbi


Tožilstvo je proti njima vložilo obtožbo in ju spravilo na zatožno klop ljubljanskega okrožnega sodišča, kjer so ju po štirih obravnavah, ki se jih nista udeležila, spoznali za kriva kaznivega dejanja zanemarjanja mladoletne osebe in poškodovanja tuje stvari. Izrekli so jima pogojno obsodbo z varstvenim nadzorstvom, in sicer materi leto in sedem mesecev zapora (leto in štiri mesece za zanemarjanje otroka in štiri mesece za uničenje stanovanja) s preizkusno dobo petih let in ukrepom varstvenega nadzora za štirih leta. Dobila je navodilo, da obiskuje trening starševskih veščin pri društvu za nenasilno komunikacijo, če ne bo izpolnjevala navodil v okviru varstvenega nadzora ali se izmikala stiku s svetovalcem, pa ji lahko sodišče navodilo spremeni, ji ga podaljša ali celo prekliče pogojno obsodbo.

Njenemu možu so določili enotno kazen dveh let zapora (posamezno kazen leta in devet mesecev za zanemarjanje otroka in štiri mesece za poškodovanje stanovanja) s preizkusno dobo petih let in prav tako z ukrepom varstvenega nadzora.

Sodba je pravnomočna, a jim je obdolženki še ni uspelo vročiti, zato se niti ukrep, ki ji ga je sodišče izreklo ob pogojni obsodbi, najbrž ne uresničuje.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine